Hlavní obsah

Co hejtmanka dál tají o autě pro manžela: Kdo řídil, kdo platil benzin, kam se jezdilo

Foto: Vojtěch Blažek

Je to benefit k mé funkci, vysvětlovala v létě 2018 středočeská hejtmanka Pokorná Jermanová z ANO, proč manžel jezdí autem krajského úřadu.

Reklama

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO i její úřad po celý uplynulý rok vytrvale odpíraly sdělit informace o tom, jak hejtmančin manžel jezdil v luxusním voze, který patřil kraji.

Článek

„Jdu do naha, nemám co skrývat,“ prohlásila středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) loni v létě, když Seznam zjistil, že jedno ze svých služebních aut prakticky věnovala manželovi. S černým superbem v nejlepší výbavě jezdil denně: třeba pár kilometrů do práce nebo s kamarády na fotbal.

A přestože hejtmanka dodávala, že na voze pro manžela nevidí nic divného a je ochotna všechny okolnosti případu zveřejnit, celý rok 2019 se chovala zcela opačně.

Hejtmanka i její úřad vytrvale odmítaly ukázat doklady, kdo skutečně platil provoz manželova auta. Tajná je podle úřadu i kniha jízd, podle níž by bylo možné zjistit, kam hejtmančin muž, kadeřník z Benešova, jezdil. A kraj už několik měsíců nechce poskytnout ani informace, jestli má Pokorná Jermanová dodnes k dispozici nějaké služební auto, se kterým by mohl dál jezdit i manžel.

„Je to benefit k mé funkci“

Seznam loni zmapoval, že hejtmančin muž Jakub Pokorný jezdí s autem za víc než milion, jako by bylo jeho. Středočeská hejtmanka má podle pravidel kraje nárok na dva vozy – jeden s řidičem, druhý bez šoféra. Právě tohle druhé auto Pokorný běžně využíval.

Pokorná Jermanová pak tvrdila, že auto pro manžela je zkrátka normální výhoda, která jí plyne z náročné funkce, přestože žádný z hejtmanů v Česku takový benefit ke svému postu nemá.

„Náš partnerský vztah je nastaven tak, že já se plně věnuji výkonu své funkce a manžel zajišťuje servis domácnosti a stará se o mého syna. O víkendech mi pak manžel často dělá řidiče na služebních cestách, kdy navštěvuji akce pořádané starosty či neziskovými společnostmi v městech a obcích,“ napsala loni v srpnu v tiskovém prohlášení Pokorná Jermanová.

„Na toto služební auto existuje smlouva, která upravuje i naše povinnosti směrem k soukromým jízdám. Tyto jízdy musíme vykazovat a samozřejmě uhradit jejich náklady, které za dobu užívání činily 29 826 korun na pohonných hmotách a měsíční platbu 3 719 korun úřadu,“ přečetl o pár dní později na tiskové konferenci své stanovisko i Jakub Pokorný.

A tady začíná první problém: Seznam letos v únoru požádal podle informačního zákona o kopie dokladů, že hejtmanka a její manžel za soukromé jízdy skutečně zaplatili. Pokorný totiž musel, podle toho, jak to oba líčili, čerpat benzin do dvoulitrového auta na krajskou CCS kartu, pak z knihy jízd vybrat ty soukromé a za ně poslat kraji peníze.

Platila jsem všechny jízdy, služební i soukromé, tvrdila hejtmanka letos na jaře.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Kraj ovšem na tuhle žádost neposlal Seznamu kopie dokladů, ale jen excelovskou tabulku s částkami a daty, kdy měly být peníze uhrazeny. Seznam se proti tomu odvolal k Ministerstvu vnitra, které nařídilo kraji věc znovu projednat, protože opis částek se podle ministerstva nedá považovat za doklad o zaplacení.

Tím začal ping-pong. Od té doby kraj celkem šestkrát rozhodl naprosto stejně a ministerstvo jeho rozhodnutí pětkrát zrušilo. V posledním rozhodnutí navíc úřad zapochyboval, jestli je vůbec povinen tyhle informace poskytnout. „K soukromým účelům používala hejtmanka kraje předmětné vozidlo výhradně jako fyzická osoba, nikoliv jako osoba zastávající veřejnou funkci,“ napsal František Snopek, vedoucí odboru podpory řízení krajského úřadu.

„Povinný subjekt (tedy kraj) kontinuálně nerespektuje názor nadřízeného orgánu a za celou dobu řízení se mu nepodařilo prokázat jediný legitimní důvod pro omezení přístupu k požadované informaci,“ vysvětlili právníci Ministerstva vnitra v jednom ze svých rozhodnutí, jak hodnotí přístup krajského úřadu.

Kraj devětkrát zopakoval: Nic neřekneme

V roce 2017, když byla zvolena hejtmankou, uzavřela Pokorná Jermanová s krajem dohodu o užívání druhého vozu – toho, jímž pak jezdil manžel. Do té doby neměl žádný z hejtmanů narok na to, aby auto řídil i manžel nebo partner. Do smlouvy se tahle pasáž dostala až s Pokornou Jermanovou.

Ale navíc, v dohodě jasně stojí, že hejtmanka musí vést knihu jízd. Tedy evidenci, kdy a kam jela a kolik kilometrů urazila. Tuhle evidenci pak musela předávat garážmistrovi, který kontroluje stav automobilu.

Hejtmančin manžel Jakub Pokorný jezdil krajskou limuzínou do svého kadeřnictví. Ušetřil tím sedm minut času.Video: Vojtěch Blažek

Také knihu jízd se Seznam snažil získat podle informačního zákona – a opět marně. Kraj celý rok 2019 opakoval, že žádná kniha se vést nemusela a ani nevedla. I když ve smlouvě je tato povinnost jasně zakotvena.

Přitom bez knihy jízd by hejtmanka s manželem nevěděli, které kilometry jsou služební a které soukromé, a které tedy mají kraji zaplatit ze svého.

Letos na jaře přišla Pokorná Jermanová s novým vysvětlením, proč údajně jízdy neevidovala. „Já jsem je nevedla, protože mě nebaví rozlišovat soukromé a služební. A platila jsem i ty služební,“ řekla hejtmanka reportérovi Seznamu letos v březnu.

Jenže doklady o zaplacení, jak stojí výše, kraj nechce vydat.

Také v tomto případě kraj už devětkrát rozhodl o odmítnutí žádosti o informace a nadřízené Ministerstvo vnitra jeho verdikt pokaždé zrušilo.

A čím jezdí hejtmanka dnes?

Pokorná Jermanová loni v létě sice opakovala, že nic špatného neudělala, nakonec se ale omluvila a rozhodla se druhé auto už nepoužívat. S tím, že si koupí vlastní. Také manžel Pokorný slíbil, že už se „nedotkne žádného majetku kraje kromě manželky“. Svou roli sehrál i postoj premiéra Andreje Babiše (ANO), který prohlásil, že se manželovo ježdění v krajské limuzíně musí skončit.

Ale dnes není možné ověřit, jestli to skutečně hejtmanka dodržela – opět kvůli hradbě mlčení krajského úřadu i jí samotné. Seznam podal žádost o informace, jestli od té doby hejtmanka používala nějaká další auta bez řidiče. Taková, která podle speciální smlouvy smí řídit i její muž.

Úřad tuhle žádost také odmítl. Částečně se zdůvodněním, že dotazům nerozumí, částečně že už tyto informace zveřejnil. Odvolací Ministerstvo vnitra ale oba důvody odmítlo a nařídilo kraji, ať se žádostí zabývá znovu.

Reklama

Doporučované