Hlavní obsah

Co hledala policie u hejtmanky Jermanové? Odpověď, zda najímání poradců nebylo trestným činem

Hejtmanka Pokorná Jermanová (ANO) se k úternímu zásahu detektivů nevyjádřila.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policisté si na středočeském krajském úřadu a ve Středočeské vědecké knihovně stáhli data ze serverů a odnesli si dokumenty k poradenským smlouvám za pět milionů.

Článek

Když se v úterý ráno ohlásila na recepci policie se soudním příkazem k prohlídce, zavládl na středočeském krajském úřadu velký údiv. Nikdo nečekal, že případ externích smluv, který Seznam otevřel v březnu, může mít takovou dohru.

Detektivové si přišli pro informace ke smlouvám s externími zaměstnanci, které si v roce 2017 kraj najal na nejrůznější služby.

Z dokumentů, jak byli tito lidé placeni a jakou práci pro kraj odváděli, vyplynuly pochybnosti, za co vlastně kraj utrácí peníze.

Odměny externistů se pohybovaly mezi 20 až 70 tisíci měsíčně a ve výčtu prací, na kterých najatí externisté pracovali, najdeme například „analýzu hudebních festivalů“, zpětnou vazbu pro hejtmanku Pokornou Jermanovou, zpracování „podkladů pro novou koncepci styku s médii a veřejností, PR analýzy, government relations" nebo monitoring, co se píše ve vesnických časopisech.

Dohromady kraj v roce 2017 utratil za dohody o pracovní činnosti pět milionů korun. Uzavřel je odbor spadající přímo pod hejtmanku.

Ředitel krajského úřadu k zásahu policie: Nikdo nebyl obviněn.Video: Seznam Zprávy

Detektivové podle zjištění Seznamu zkopírovali důležitá data z počítačových serverů, zdroje z úřadu také popsaly, že se policisté pohybovali v kanceláři úřednice, která má u sebe všechny zmíněné smlouvy. Dále si brali dokumenty z odboru kanceláře hejtmanky Pokorné Jermanové, který si práce těchto externistů objednával a měl kontrolovat, co za odměny odvádějí.

Policisty z Národní centrály proti organizovanému zločinu teď čeká, jak potvrdila státní zástupkyně Gabriela Turková, vyhodnocování dokumentů.

Zřejmé však je, že když se detektivové odhodlali k zásahu, musí mít podezření, že proplácení těchto prací nebylo v pořádku.

Co udělali za pět milionů? Tajné

Jakou práci externisté odevzdali a kdo konkrétně smlouvu dostal, se Seznam pokouší zjistit už dva měsíce. Vedení kraje to vytrvale tají. A odmítá tyto informace poskytnout dokonce i zastupitelům.

„Je dobře, že se do toho policie vložila. Je to jediná možnost, jak se ty informace mohou z úřadu dostat. Nám je nechtějí vydat,“ reagoval Jan Jakob, zastupitel za TOP 09.

Aby šlo v případě smluv o trestný čin, museli by policisté případně dokázat, že byla za smluvené peníze odvedena nedostatečná práce. Neboli že místo propracované analýzy dostal úřad jen pár stránek nicneříkajícího textu.

Když se kraj snažil v dubnu rozptýlit podezření, že smlouvy nemají žádné plnění, zveřejnil část práce zaměstnance, který monitoroval už zmíněné hudební festivaly. Dokument ukázal, že zaměstnanec vypsal různé hudební akce a k nim připojil větu, jestli mají turistický potenciál a jestli je doporučuje podpořit.

„Ve spoustě těch smluv jde o vypracování písemných materiálů. Takže by neměl být problém zjistit, v jaké kvalitě jsou,“ řekl už dříve Ivo Šanc, opoziční zastupitel za STAN a předseda kontrolního výboru kraje.

Detektivové v úterý přijeli také do Středočeské vědecké knihovny v Kladně. Také tam mají podezření, že bývalé vedení uzavíralo smlouvy s pochybným plněním.

Už se i soudilo

Vedení kraje i koaliční politici pouze opakují, že vše kolem smluv je v pořádku. Nově to dokládají auditem, který – jak už Seznam také popsal – řeší pouze to, jestli smlouvy byly uzavřené podle zákona. To znamená formálně správně.

Jak však ukázaly dva starší případy, najímání poradců, kteří jsou zbyteční nebo nic nedělají, může být trestným činem.

Dokonce s mnohaletou sazbou.

Bývalý náměstek Ministerstva financí Tomáš Zídek dostal podmínku za to, že utratil zbytečně 1,5 milionu za posudek k hazardní problematice. Nechal právníky přezkoumat rozhodnutí Ústavního soudu, které znělo zcela jasně – a stát se mu musel podřídit.

Podmínku dostal loni i Miloslav Vaněk, bývalý ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Platil 80 tisíc měsíčně za PR poradenské firmě E-centrum mediálního podnikatele Michala Voráčka.

Přestože měl úřad vlastní tiskové oddělení a služby firmy neměly pro úřad žádný přínos. Podle nepravomocného rozsudku způsobil Vaněk státu škodu přes sedm milionů.

Reklama

Doporučované