Hlavní obsah

Další smlouvy z kraje hejtmanky Jermanové: středočeská knihovna si platila poradce k bankrotům a výsadkům parašutistů

Středočeská vědecká knihovna platila loni desítky tisíc měsíčně poradcům. Na co je potřebovala, není jasné. 428065Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Smlouvy loni uzavřel ředitel knihovny Robert Georgiev, člen ČSSD a bývalý spolupracovník souzeného hejtmana Davida Ratha. Nezapomněl ani na sebe: po odchodu z kraje si ho Středočeská vědecká knihovna v Kladně platila jako poradce.

Článek

Když loni na podzim odešel Robert Georgiev z funkce ředitele Středočeské vědecké knihovny v Kladně, část zaměstnanců zažila překvapení. Zjistili, že ředitel najal na externí smlouvy pracovníky, které nikdo nikdy neviděl. A kteří měli za desítky tisíc měsíčně dělat práci, u níž si nebyli jisti, zda ji knihovna vůbec potřebuje.

Zjistili také, že jednu z poradenských smluv ve středočeské knihovně dostal i sám Robert Georgiev. Člen ČSSD tak ještě dva a půl měsíce po odchodu z ředitelské funkce dostával z rozpočtu knihovny odměnu.

Knihovna nejprve na oficiální žádost o sdělení, kolik těmto lidem celkem zaplatila, odmítla odpovědět. S tím, že se jedná o citlivou osobní informaci. Později uznala, že uzavírání smluv placených z veřejných peněz není nic tajného.

„Nebyla však prokázána souvislost s diskuzí o věcech veřejného zájmu, neboť diskuze o potřebnosti externě zadaných úkolů je sice ve veřejném zájmu, ale není v souvislosti s vyplacenými odměnami,“ rozhodl nový ředitel Tomáš Ondrášek, který místo Roberta Georgieva nastoupil.

Neboli: knihovna poskytne informace, co uvedení pracovníci dělali – ale kolik za to měli, to už je podle názoru knihovny chráněný údaj.

Středočeský radní pro kulturu Karel Horčička z ČSSD, pod kterého knihovna spadá, pak Seznamu řekl, že ze své pozice zhruba věděl, co se v knihovně děje. Ale poradenské smlouvy prý neřešil. „Od toho má knihovna ředitele,“ uvedl Horčička.

Foto: www.svoboda.info

Robert Georgiev, bývalý blízký spolupracovník hejtmana Davida Ratha, se stal loni ředitelem Středočeské vědecké knihovny.

Příběh smluv v kladenské krajské knihovně je podobný tomu, který nedávno Seznam otevřel ve středočeském krajském úřadu.

V roce 2017 utratil odbor spadající pod hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO) pět milionů za různé analýzy, monitoringy a poradenské práce. Byly mezi nimi i takové činnosti jako monitoring hudebních festivalů a popisování vánočních zvyků.

Radní za ANO vysvětlují podezřelé smlouvy na Středočeském kraji.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Nyní se Seznamu podařilo získat dokumenty, které dokládají činnost externích pracovníků Středočeské vědecké knihovny v Kladně.

Jedním z nich je právnička Lucie Knabe. Její výkaz práce (tedy přehled, kolik času věnovala konkrétní činnosti) za listopad loňského roku ukazuje, že odpracovala 91 hodin.

Šest hodin trávila „administrativní činností“, pak se desítky hodin zabývala „právním rozbor vyhlášky č. 190/2017 k provedení § 3 odst. 3 insolvenčního zákona“ (vyhláška o platební neschopnosti podnikatele). Další čas věnovala vyhlášce, jak má vypadat elektronické podání v insolvenčním řízení. A třetím okruhem byl zákon „o opatřeních ke snížení nákladů elektronických komunikací“. Tenhle zákon – zjednodušeně – vznikl kvůli snazšímu budování komunikačních sítí. Například když se ve městě opravuje ulice, telekomunikační firma se to musí včas dozvědět a dostat možnost, aby pod zem uložila optické kabely.

Foto: Vojtěch Blažek

Výkaz práce právničky Lucie Knabe: pro knihovnu řešila insolvence podnikatelů.

Poradkyně ze stejné adresy

Knihovna loni v listopadu za tuhle práci zaplatila právničce Knabe 18 500 korun.

Knabe na výkazech práce pro knihovnu uváděla stejnou adresu, na které vlastní byt právě exředitel Georgiev, který s ní podepsal smlouvu.

Podle dvou zdrojů ze Středočeského kraje pojí Georgieva a Knabe blízký vztah. Ověřit tuto informaci se však přes veškerou snahu nepodařilo. Lucii Knabe se Seznamu nepodařilo kontaktovat. A Robert Georgiev, který jako jediný by mohl vysvětlit angažmá poradců, nezvedal telefon a dva dny neodpověděl ani na SMS s žádostí o vyjádření.

Odpověď pak nedává ani radní pro kulturu Horčička. „To nevím, jejich rodinné vztahy neznám,“ řekl Seznamu.

Druhým poradcem se smlouvou od ředitele Georgieva byl Michail Odarčenko: v říjnu roku 2018 vykázal, že vyhledával informace k výsadkům parašutistů z Británie během druhé světové války. A také studoval materiály o partyzánech uložené přímo ve vědecké knihovně. Celkem v říjnu odpracoval 100 hodin. Dostal za to 30 tisíc korun.

A to přesto, že na rešeršování informací má knihovna vlastní oddělení.

Foto: Vojtěch Blažek

Michail Odarčenko se zabýval protinacistických odbojem. Alespoň podle oficiálních výkazů práce.

Čtyřiašedesátiletý doktor filozofie Odarčenko pracoval roky jako poradce pražského primátora Pavla Béma z ODS. Později i nějaký čas v tiskovém odboru na ministerstvu financí v době, kdy ho vedl dnešní premiér Andrej Babiš (ANO). Pracoval také pro středočeskou hejtmanku Pokornou Jermanovou (ANO). A dnes působí jako tajemník České unie sportu, největší organizace zastřešující sportovní kluby, jíž šéfuje advokát a sociální demokrat Miroslav Jansta.

Ani s Odarčenkem se – přes veškerou snahu – Seznamu nepodařilo spojit. A to ani přes mluvčího České unie sportu, který řekl, že na tajemníka organizace nemá kontakt.

Ředitel odešel, peníze dostával dál

Třetí smlouvu, k níž se Seznamu podařilo získat dokumenty, pak měl sám bývalý ředitel Georgiev, někdejší blízký spolupracovník nepravomocně odsouzeného hejtmana Davida Ratha.

Když loni v říjnu šéfovské křeslo opustil, knihovna s ním ještě uzavřela externí smlouvu na poradenskou činnost. Knihovna se totiž chystá stavět nový depozitář za 120 milionů. A Georgiev se měl na projektu podílet jako poradce.

„Bylo potřeba zachovat kontinuitu. Aby práce nebyly přerušeny,“ popsal radní Horčička, proč Georgiev zůstal i po odchodu z knihovny na její výplatní listině.

Na administraci zakázky si přitom knihovna mnohem dříve najala firmu SPF Group. Což lze vyčíst z registru smluv. Za pomoc se zakázkou knihovna této firmě zaplatí přes 560 tisíc korun.

Z knihovny Georgiev odešel loni v listopadu – dostal nově zřízené místo manažera v České poště. Jak Seznam už dříve napsal, Georgiev tam bere přes 160 tisíc korun měsíčně a má k dispozici služební automobil.

Jak Robert Georgiev, v té době už v náročné pozici ve státní poště, se zakázkou knihovně pomohl, radní Horčička konkrétně neodpověděl. „Ta věc je hodně složitá. Je to obrovský projekt. Dívám se na to spíš z toho pohledu, že se podařilo ho dotáhnout do konce,“ prohlásil radní.

Knabe a Odarčenkovi skončila v knihovně externí smlouva s koncem roku 2018, tedy zhruba s termínem odchodu ředitele Georgieva. Georgiev fungoval jako poradce v knihovně do 16. ledna letošního roku.

Reklama

Doporučované