Hlavní obsah

Co na jaře stačilo, je teď plné za pár dní, řekl šéf české nemocnice Čaputové

Foto: Profimedia.cz

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

„Česko a Slovensko musí držet při sobě i v těchto těžkých časech. To, čím procházíme, je v mnoha ohledech podobné.“ Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová hovořila s řediteli českých nemocnic, jež mimo jiné požádala o rady.

Článek

Zuzana Čaputová dnes měla několik hovorů s řediteli českých nemocnic v Prachaticích a Uherském Hradišti. Vyjádřila tak podporu v jejich nelehkém zápasu. „Myslíme na vás, držíme palce České republice, doufám, že to zvládnete“, prohlásila slovenská prezidentka.

Českých odborníků se také ptala na to, jak současnou koronavirovou krizi zvládají malé nemocnice, a zjišťovala, co má čekat Slovensko. „Jejich zkušenosti mohou být pro nás velmi obohacující,“ uvedla Čaputová. „Oba pánové se shodují na tom, že situace je špatná. Téměř všechny jejich kapacity musí být věnovány pacientům s covidem a další zdravotní zákroky probíhají na minimální, nezbytné úrovni. Shodují se, že zdravotnický personál je v tuto chvíli klíčový. Toto jsou aktuálně nejdůležitější lidé, které potřebujeme chránit, vážit si jich, a ne zbytečně riskovat. Pomoci mohou i dobrovolníci, zejména medici ze zdravotnických škol.“

Nemocnice jsou podle slov Čaputové neuralgickým bodem celého úspěchu v zápase s pandemií. „Posilovat a chránit personál, zajistit zásobu ochranných pomůcek, kyslíku, plicních ventilátorů a jejich obsluhy, dostatek testů pro testování každého pacienta znamená zachraňovat životy,“ napsala na svém facebookovém profilu.

Michal Čarvaš, ředitel nemocnice v Prachaticích, ve sdíleném videu říká, že během jara jim stačila jedna covid stanice o 25 lůžkách, ta se v říjnu zaplnila za 10 dní. „Když jsme otevřeli druhou stanici, ta se zaplnila za 5 dní,“ uvedl v hovoru. Hlavní problém malých nemocnic vidí v tom, že jim chybí personál, který se mimo jiné sám s nákazou koronavirem setkává, což situaci velmi komplikuje.

V posledních dnech se v prachatické nemocnici nakazilo okolo 40 zdravotníků. „Ze 400 pracovníků nemocnice je to poměrně vysoké procento,“ zdůrazňuje Čarvaš. Dochází také k situacím, kdy se o pacienta s koronavirem má starat někdo, kdo „tu práci v životě nedělal, protože byl zvyklý na jiný typ péče“. Souhlasí s tím i ředitel nemocnice v Uherském Hradišti Peter Sládek. Podle něj je nutné zabránit tomu, aby se zdravotnický personál mezi sebou potkával, aby se snížilo riziko nákazy.

S problémem nedostatku personálu se Slovensko potýká také. Úřadům tam chybí dostatek zdravotníků k odběru či vyhodnocování vzorků při plošném testování. Z toho důvodu ministr obrany Jaroslav Naď vyzval zdravotníky, aby se dobrovolně zapojili do projektu. V opačném případě jim úřady účast nařídí. Největší logistickou akci v novodobých dějinách Slovenska organizuje armáda, samotné testování ale podobně jako minulý týden během úvodní fáze projektu budou vykonávat zejména civilní zdravotníci.

„Největší výzva, která před námi stojí, je zajistit adekvátní počet zdravotnického personálu. Prosím, zařaďte se mezi hrdiny, kteří se už přihlásili,“ řekl Naď na tiskové konferenci. Dodal, že pokud to bude nevyhnutelné, úřady zdravotníkům účast na testování nařídí.

Podle ministra je třeba ještě 2000 až 3000 zdravotníků. Stát potřebuje zapojit do akce 15 000 až 20 000 členů zdravotnického personálu z celkového počtu 93 000 lidí, kteří připadají v úvahu k nasazení do odběrných týmů po celé zemi pro odbornou práci při testování.

Reklama

Doporučované