Hlavní obsah

Hamáček má plán, jak zatočit s výtržnostmi na fotbale

Tisková konference po jednání ministra vnitra s experty na fotbalové výtržníky.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra svolal jednání v reakci na výtržnosti, které se staly minulý víkend na zápase Sparty s Plzní.

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chystá změnu zákona, která by měla pomoci s výtržnostmi na fotbalových zápasech. Současně by chtěl i zavést databázi problémových „fanoušků“.

„Mým cílem je, aby to u nás na fotbale bylo jako v Británii,“ řekl Hamáček. Podle něj je potřeba sjednotit kvalitu pořadatelských agentur. „Je to o certifikaci, abychom věděli, že agentura splňuje podmínky,“ dodal Hamáček s tím, že upravit chce i jejich pravomoci. Změny má ministr v plánu navrhnout v rámci novely zákona o bezpečnostních službách.

Ministr to řekl na jednání expertního týmu, který svolal kvůli výtržnostem na fotbalovém utkání mezi Spartou a Plzní expertní skupinu. Na řádění fotbalových chuligánů je třeba reagovat, napsal Hamáček na svém Twitteru.

Pyrotechnika házená ze sektoru hostujících fanoušků zranila podle policie v druhém poločase na Letné několik diváků. Muži, který hodil mezi diváky pyrotechniku a zranil tím ženu, hrozí až deset let vězení kvůli pokusu o těžké ublížení na zdraví. Celkem zaznamenali policisté 21 přestupků a dva trestné činy. V druhém případě šlo o výtržnictví. Disciplinární komise už rozdala i tresty pro oba zúčastněné kluby. Plzeň má zaplatit za řádění fanoušků půl milionu a pořádající Sparta 350 tisíc korun.

Těžkooděnci po incidentu začali v 82. minutě zápasu za stavu 3:0 pro Spartu vyklízet sektor příznivců Plzně a utkání bylo na více než deset minut přerušeno. Podle mluvčího Jana Daňka k tomuto kroku policie sáhla proto, že hostující fanoušci nereagovali na policejní výzvy a bylo vážně ohroženo zdraví lidí. Pražané nakonec šlágr ligy vyhráli 4:0.

„Klub Viktoria Plzeň na základě získaných informací vyjadřuje rozhořčení a zároveň politování nad chováním jednotlivců, kteří mají na svědomí zranění diváků na stadionu při utkání mezi Spartou Praha a Plzní. Za tento bezohledný akt se jako klub chceme omluvit,“ uvedl plzeňský klub v prohlášení.

„Zároveň chceme deklarovat, že takové osoby nepovažujeme za své fanoušky a podnikneme v rámci dostupných možných opatření všechny kroky k zamezení jejich vstupu na veškerá utkání Viktorie Plzeň. Podporujeme a vážíme si všech slušných diváků a fanoušků, kteří jsou nedílnou součástí klubu, a tento krok učiníme i s ohledem na jejich bezpečí a komfort na stadionu,“ dodala Viktoria.

Podle informací z plzeňského tábora fanoušků létaly petardy i směrem do prostoru vyhrazeného pro hosty. Pyrotechnika například přiletěla ze sektoru domácích do „kotle“ příznivců Viktorie ve 33. minutě, krátce nato naopak hodili světlici do vedlejšího sektoru hostující fanoušci.

Reklama

Související témata:

Doporučované