Hlavní obsah

Co se do vzývaného i zatracovaného filmu o Marii Terezii nevešlo? Prozrazuje scenáristka

Manžel Marie Terezie byl takový Marťan. Po zámku třeba chodil v pyžamu, říká scenáristka Zlatníková.Video: Adam Junek

 

Reklama

Kdyby mělo být vše podle dobových reálií, tak budou všichni akorát sedět v komnatách a psát dopisy, popisuje úskalí tvorby historického filmu Mirka Zlatníková.

Článek

Rekordní sledovanost v České televizi, v Rakousku i na Slovensku si připsal dvoudílný snímek Marie Terezie. Své diváky počítá na miliony. V Česku si ale vysloužil i tvrdou kritiku, že z mládí úspěšné vládkyně dělá love story v historických kostýmech.

„Po promítání v Rakousku mi kritik tamních novin řekl, že se film bude líbit, a pak vyjmenoval řadu konkrétních chyb. To mi tekl pot po zádech. Tady jsem se dočetla, že kdo čekal příběh osamělé vládkyně, bude zklamán. Kdo mohl čekat příběh o osamělosti, když jde o dobu, kdy Marii Terezii bylo dvacet let?“ ptá se ve Výzvě autorka scénáře výpravného koprodukčního snímku Mirka Zlatníková.

Čím ji příběh rakouské vladařky oslovil? Jaké problémy přišly kvůli tomu, že se na filmu podílely televize a tím pádem i filmaři čtyř států? Proč Marie Terezie, která si sňatek z lásky vyvzdorovala, pak svým dětem stejný luxus nedopřála? Podívejte se v rozhovoru ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované