Hlavní obsah

Co tě nezabije, to tě posílí. Z Huawei je i přes sankce mobilní jednička

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Čína po devíti letech porazila Koreu i Spojené státy v prodeji chytrých telefonů. Králem trhu se stal Huawei.

Článek

Čínský technologický gigant Huawei předstihl ve druhém čtvrtletí letošního roku společnost Samsung Electronics v celosvětových dodávkách smartphonů. Podle analytické firmy Canalys, která sídlí v Singapuru a na jejíž údaje upozornila agentura Bloomberg, tomu pomohly spotřebitelské výdaje čínských obyvatel, kteří po odeznění pandemie začali znovu utrácet.

Největší čínská technologická společnost dodala od dubna do června 55,8 milionu zařízení, což je sice o pět procent méně než v předchozím roce, ale objem dodávek Samsungu ve stejném období klesl o 30 procent. Podle odhadu Canalysu na 53,7 milionu.

Podle společnosti Canalys jde také vůbec o první čtvrtletí za posledních devět let, kdy světový trh ovládla jiná značka než Apple nebo právě Samsung.

„Je to pozoruhodný výsledek, který by před rokem předpovídalo jen málo lidí,“ řekl analytik Canalys Ben Stanton. „Kdyby ale s našimi životy neotřásl covid-19, nestalo by se to.“ Huawei plně využil čínského ekonomického oživení k opětovnému navázání svého podnikání v oblasti smartphonů.

Pro Huawei však bude velmi těžké tento náskok udržet, zejména vzhledem k nejistotě ohledně amerických sankcí.

Právě za hranice šlo v druhém čtvrtletí letošního roku téměř o třetinu méně dodávek společnosti Huawei. Státem, kde naopak zájem o zboží rostl a objem dodávek se zvýšil, je samotná Čína. Tam analytická firma hlásí růst až o osm procent.

Největší čínská technologická společnost se potýká s americkými sankcemi v rámci jejich obchodní války dlouhodobě. Hrozí jí tedy, že by mohla zůstat odříznuta od jednoho z důležitých trhů se smartphony.

K udržení růstu se firma musí primárně spoléhat na své dominantní postavení na vlastním domácím trhu.

Huawei dostává zákaz v zahraničí

Důležité je podotknout, že Spojené státy nejsou jediné, které se proti firmě legislativně ohrazují. Kromě menších evropských zemí se společnosti Huawei snaží zbavit i v Indii, tedy na jednom z největších světových trhů s obrovským potenciálem růstu.

Ani loni se čínské firmě na indickém subkontinentu příliš nedařilo. Odhad příjmů tam klesl o 50 procent a podle analytiků se bude nadále snižovat. Zároveň bylo propuštěno v zemi na 70 procent zaměstnanců.

I přes to všechno je zajímavé, že na indickém trhu neustále rostou čínští konkurenti jako Xiaomi nebo OnePlus. Zdá se, že si v Indii spojili Čínu patrně především s největším Huawei, který měl už tak problémy v USA.

Indická vláda tedy následuje americké kroky a již zakázala využívání vybavení Huawei vládou dotovaným operátorům. Stejně tak žádá po soukromých operátorech to samé. Má se postupně vyřazovat jakékoli vybavení Huawei ze sítí nenásilným způsobem, aby uživatelé nic nepoznali a nebyly potíže s poskytovanými službami.

Reklama

Doporučované