Hlavní obsah

Co všechno lze vytáhnout z archivů StB a proč to Brity zajímá víc než Čechy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Reportéři Seznamu: S Radkem Nohlem o skandálu Jeremyho Corbyna. Zapletl se s komunistickou StB?Video: Seznam Zprávy

 

Známá reportérka Sabina Slonková za kulisami velkých případů, kterým se věnovala redakce Seznam Zprávy.

Článek

Někdejší rozvědčík Ján Sarkocy je dnes patrně neznámějším příslušníkem někdejší československé Státní bezpečnosti. V 80. letech se tento agent pod diplomatickým krytím scházel v Londýně s britským politikem a poslancem Dolní sněmovny Jeremy Corbynem, nynějším lídrem opoziční Labouristické strany.

Sarkocy nedávno uvedl, že Corbyn předával vědomě československé tajné službě informace a dostával za to peníze. Aféra, která má na ostrovech parametry skandálu roku, plnila už řadu dní stránky britských novin. A svou stopu v tamních médiích zanechala i Televize Seznam.

Britské kolegy zaujalo zjištění Radka Nohla, že estébák Sarkocy byl kromě Jeremyho Corbyna v kontaktu s dalším labouristickým poslancem, „Rudým Ronem” Brownem.

Otázky pro Radka Nohla se tedy nabízejí: Jak složité je dostat se k informacím v archivech? Proč kauza na Corbyna vyplavala právě teď? Jak moc se dá dokumentům, které si StB vedla, věřit? A proč Brity vzrušuje možná spolupráce vlivného labouristy s komunistickou státní bezpečností víc než Čechy kontakty premiéra v demisi Andreje Babiše? Ptá se respektovaná novinářka Sabina Slonková.

Celý pořad Reportéři Seznamu sledujte každé druhé úterý od 20:00 na celoplošné Televizi Seznam. 

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Doporučované