Hlavní obsah

Co zbylo z Babišových slibů? Po roce jsme to zkontrolovali

Pane hejtmane, tady někde by měl být ten slíbený obchvat, ne?Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Vláda svůj investiční plán tají. „Pan premiér to se sliby v povolebním nadšení trochu přehnal. A ještě neměl promyšlené, jak to udělat," říká zlínský hejtman Jiří Čunek.

Článek

Přesně po roce jsme s kamerou pořadu Sněmovní 4 vyrazili na místa, kde loni premiér Andrej Babiš vyzýval místní představitele, aby sepsali na papír všechno, co potřebují.

„My ty prachy seženeme, ve finále. Takže není třeba čekat, začněte stavět,“ pobízel Babiš například ve Zlínském kraji místní politiky, aby se nebáli rozjet investice.

Tehdy jsme ho doprovázeli, když objížděl s vládou regiony a všude se ptal, co tam potřebují: školy, školky, dálnice, silnice, obchvaty, sportoviště, muzea, kulturní památky, nemocnice…

Jak to po roce dopadlo? Co z příslibů se povedlo skutečně splnit, nebo alespoň rozhýbat? Hejtmani a starostové jsou zklamaní.

„Když loni vláda objela celou republiku a shromažďovala velké projekty a informace o nich, vyvolala očekávání. Všichni jsme si začali myslet, že kabinet přijde s nějakým reálným plánem na investování v zemi, což je správný záměr,“ říká liberecký hejtman Martin Půta z hnutí STAN. „Zatím se za ten rok nic reálného nestalo. Zatím to vnímám tak, že ambice byly opuštěny a jsem z toho trochu smutný…“

Video: Jaro 2018, Andrej Babiš slibuje. My ty prachy seženeme

Jaro 2018, Andrej Babiš objíždí regiony.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

V Libereckém kraji se z mnoha slibů rozhýbaly jen dotace na odstraňovaní zdevastovaných budov v bývalém vojenském areálu Ralsko po sovětské armádě. A ŘSD také uvolnilo peníze alespoň na projektování silničního obchvatu České Lípy. Jinak nic.

Tři a půl bilionu korun

Vloni samosprávy a spolky po celé zemi Babišovu výzvy poslechly a svá přání daly na papír. Dohromady to dělá 17 tisíc požadavků za neuvěřitelných celkem 3,5 bilionu korun. A celé se to jmenuje honosně „Národní investiční plán“.

„Pan premiér, myslím, to tehdy v takovém tom povolebním nadšení trochu přehnal,“ říká k rok starým slibům zlínský hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL. „Já to chápal tak, že to byly nápady, ne dlouho staré, tedy nezralé. A že ty nezbytné administrativní věci, jak to zařadit do rozpočtu nebo jak to udělat, ještě určitě neměl promyšlené.“

Jeden „splněný“ slib ze stovek příslibů jsme našli právě ve Zlínském kraji. Je to magnetická rezonance asi za 30 milionů korun pro kroměřížskou nemocnici. Jenže – jak upozorňuje hejtman Čunek – není to zásluha premiéra, ale úspěšná žádost o dotaci na Ministerstvo zdravotnictví.

Opozice si myslí, že Babišův kabinet sliby nemůže splnit i kvůli ochlazení ekonomiky. Po loňském zvyšování platů státních zaměstnanců, zavedení slevy na jízdné a letošním růstu důchodů a avizovaném zvýšení rodičovského příspěvku už vládě přirozeně nezbývají peníze na všechny další „dárečky“.

Plán nedáme

Tyto obavy potvrzuje rovněž dosavadní netransparentnost kolem plánu investic. Premiér Andrej Babiš ho úzkostlivě tají, dokonce ho nepřinesl ani na schůzi vlády. Marně se tajeného dokumentu domáhají také poslanci.

„Tady ho máte, podívejte se, jak vypadá hezky, jsou tam i obrázky!“ mával Babiš ve Sněmovně za pultíkem jakousi brožurkou, aniž ji dal z ruky a komukoliv ukázal. „My vám ho nedáme! Je to náš interní materiál. My jsme si to odmakali a teď děláme na tom, abychom měli ty peníze.“

„Možná je to jen další propagační příručka hnutí ANO. V pořádku, každá strana má propagační materiály. Ale nemluvte tady o tom, že vláda má nějaký investiční plán. Pokud by ho měla, musela by ho schválit a my jako poslanci na něj měli nárok. Jenže nic takové neexistuje,“ reagoval šéf poslanecké frakce ODS Zbyněk Stanjura.

V čem je problém – kromě nedostatku peněz – tuší hejtman Jiří Čunek. Prozradil, že před časem mohl nahlédnout do rozpracovaného dokumentu – a zjistil, že v něm dominují státní investice. „Od samospráv, tedy krajů, měst a obcí, tam nic nebylo. Navíc tam byla hodně vysoko laťka minimální požadované investice ve výši 300 milionů korun, což drtivou většinu obecních a městských projektů vyřazuje,“ řekl Čunek.

Reklama

Doporučované