Hlavní obsah

Corbyn čelí největšímu rozkolu ve straně do roku 1981, odstoupilo sedm poslanců

Foto: Wikimedia.org/Chatham House, London

Šéf britské opozice Jeremy Corbyn.

Reklama

Labouristickou stranu, která je hlavní britskou opoziční silou, dnes opustilo sedm poslanců, kteří nyní budou v zákonodárném sboru zasedat jako Nezávislá skupina. Důvodem největšího rozkolu ve straně od roku 1981 je podle nyní již bývalých členů názor na brexit a antisemitismus.

Článek

Labouristickou stranu, která je hlavní britskou opoziční silou, dnes opustilo sedm poslanců, kteří nyní budou v zákonodárném sboru zasedat jako Nezávislá skupina. Na tiskové konferenci jako důvod svého rozhodnutí označili nesouhlas s přístupem šéfa labouristů Jeremyho Corbyna k řešení brexitové otázky a neschopnost strany zakročit proti antisemitským výpadům. Corbyn v prohlášení vyjádřil zklamání nad tím, že odpadlíci nedokážou dále spolupracovat na prosazování politiky, která má podporu milionů voličů.

„Jsem zklamán tím, že tito poslanci již nedokážou pokračovat ve společné práci pro labouristickou politiku, která v uplynulých volbách inspirovala miliony," uvedl Corbyn. „Konzervativní vláda se neschopně postavila k brexitu, zatímco labouristé vytyčili sjednocující a důvěryhodný alternativní plán,“ dodal.

Nyní již bývalí členové labouristů se sjednotili pod uskupením pojmenovaném Nezávislá skupina. „Milujeme naši zemi a jsme přesvědčeni, že Británie si zaslouží mnohem více než naši rozvrácenou politiku," uvedli poslanci ve společném prohlášení. Je to odkaz na jejich heslo „Politika je rozvrácená, pojďme to změnit".

Poslanec Chris Leslie prohlásil, že strany, ke které se před mnoha lety přidal, se zmocnila strojová politika tvrdého levicového ražení. Vedení labouristů pak obvinil z úzkoprsé a překonané ideologie. „Podle nich se svět dělí na utlačovatele a utlačované, třídní nepřátele, ačkoli moderní svět je mnohem komplikovanější,“ řekl. Dodal, že by bylo nezodpovědné, kdyby se Corbyn stal premiérem.

Luciana Bergerová novinářům v prohlášení sdělila, že se začala stydět za to, že je členkou Labouristické strany. Labouristé podle ní nedokázali reagovat na výpady proti Židům ve svých řadách.

Postup sedmi poslanců, který je podle listu The Guardian největším rozkolem labouristů od března 1981, kdy se odtrhla skupina čtyř straníků, ostře odsoudilo mládežnické křídlo labouristů.

„Na couvnutí zbabělců a úšklebky zrádců nehledě, postaráme se o to, aby zdejší stožár dále patřil rudé zástavě," uvedli mladí labouristé kritickým rýmem.

S kritickými komentáři přišli i labourističtí poslanci, kteří odchodu svých kolegů litují. „Je to strašný den pro Labouristickou stranu a pro každého, kdo nás potřebuje," napsala na Twitteru poslankyně Lisa Nandyová. Její kolegyně Lucy Powellová uvedla, že je z dnešní události velmi smutná. „Považuji to za špatné rozhodnutí. Neexistuje jiná cesta za progresivní a spravedlivější zemí, než je živá a silná Labouristická strana,“ dodala.

Naopak vůdce Liberálních demokratů Vince Cable, který sám v roce 1982 opustil labouristy, aby se přidal ke vzbouřencům z března předešlého roku, prohlásil, že krok sedmi poslanců nebyl neočekávaný. „Liberální demokraté jsou otevřeni ke spolupráci se skupinami i jedinci podobného smýšlení, aby lidé měli konečné slovo k brexitu, a to i s možností v EU zůstat," uvedl.

V 650členné Dolní sněmovně měli labouristé dosud podle webu britského parlamentu 256 křesel. Parlamentní většinu díky podpoře severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) drží konzervativci premiérky Theresy Mayové.

Reklama

Související témata:

Doporučované