Hlavní obsah

Coufal nadchnul Anglii. Posila za „pár drobných“ vládne statistikám

Foto: Profimedia.cz

Český obránce Vladimír Coufal se ve statistikách obranné činnosti může měřit se špičkou Premier League.

Reklama

Český fotbalový reprezentant Vladimír Coufal vévodí statistikám anglické Premier League. V obranné fázi se v číslech rovná dokonce i hvězdě Liverpoolu. Fanoušci West Hamu jsou nadšení, chválu na Coufala pěje i trenér Moyes.

Článek

Vladimír Coufal přestoupil do West Hamu na začátku října, ihned po neúspěšné kvalifikaci o Ligu mistrů s pražskou Slavií. Tradiční anglický klub zaplatil za českého obránce šest milionů eur, v přepočtu tedy přes 160 milionů korun.

Na poměry nejsledovanější ligové soutěže světa ale rozhodně nešlo o nijak vysokou částku, tím spíš, když Coufal mířil přímo do základní sestavy. Pro představu: průměrná přestupní částka se v Premier League v posledních čtyřech letech pohybuje okolo 15 milionů eur, tudíž zhruba 390 milionů korun. Český reprezentant byl navíc, co se posil do obranných řad týče, 16. nejlevnější nákup letního přestupového období.

Že i kvalitní zboží můžete sehnat za rozumné peníze, si fanoušci West Hamu zvykli už u Tomáše Součka, který si svými výkony v Londýně vydobyl silnou pozici a pravidelně patří k nejlepším hráčům na hřišti. Příchod, oproti přestupům konkurenčních klubů levnějšího Coufala, tak ve fanoušcích „The Hammers“ vzbuzoval spíše očekávání než paniku.

To bylo naplněno už při premiéře českého obránce proti Leicesteru. Coufal proti „Liškám“ předvedl výborný výkon, na který se mu v každém dalším zápase podařilo navázat, o čemž ostatně hovoří i statistiky.

Vladimír Coufal totiž podle britského analytického serveru Five yards patří v obraně k vůbec nejspolehlivějším bekům soutěže. Co se úspěšnosti soubojů týče, je český obránce na čtvrtém místě v celkové tabulce Premier League. Osmadvacetiletý rodák z Ludgeřovic dokázal úspěšně zneškodnit 60 % pokusů hráčů, kteří se ho snažili obejít. Lepší statistiky má v anglické lize jen čtveřice beků, jimž vévodí se 70% úspěšností hvězda Liverpoolu, Trent Alexander-Arnold.

Ani člen ideální sestavy minulého ročníku Premier League a opora obranných řad úřadujícího mistra se ale nemůže pyšnit takovým počtem zneškodněných útoků, jako právě Vladimír Coufal. Český obránce totiž úspěšně zastavil hned 24 útoků, které protihráči vedli přes jeho stranu hřiště, což je vůbec nejvyšší číslo v celé lize.

Statistiky z jednotlivých aspektů obranné hry doplňuje i průměrné hodnocení výkonů českého reprezentanta. Dle serveru whoscored.com si Coufal v průměru v Premier League připisuje hodnocení 7,0. Kvalitativně se tak ostravský odchovanec blíží výkonům Tomáše Součka, který vykazuje v průměru skvělých 7,33 z 10 a překonává tak třeba zmiňovaného Alexandera-Arnolda, jehož průměrná známka v probíhající sezoně je 6,71.

Coufala si tak fanoušci „kladivářů“ nemohou vynachválit. Chválou nešetří ani trenér West Hamu David Moyes. „Měl těžký křest v lize, protože když se podíváte na hráče, proti kterým musí hrát, nemá to vůbec jednoduché. Ale je tomu oddaný, miluje fotbal a každý den tvrdě trénuje. Jsem z něj nadšený, svou kariéru ve West Hamu zahájil opravdu dobře,“ prohlásil skotský kouč po utkání s Crystal Palace, ve kterém si Coufal připsal asistenci na vyrovnávací branku.

Reklama

Doporučované