Hlavní obsah

Stavidla peněz z COVID II se znovu otevřela. Až do páteční půlnoci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Příjem žádostí o bezúročné úvěry v prvním kole programu COVID II byl odpoledne obnoven a jeho limit se zvýšil z 1,5 miliardy na pět miliard korun. Na Twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Článek

Za pouhých 32 minut bylo rozebráno jeden a půl miliardy korun určených pro první kolo programu bezúročných půjček COVID II. Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) začala přijímat žádosti o úvěry dnes ráno. Program spustila kvůli ekonomickým dopadům, které mají na živnostníky a malé a střední podnikatele omezení zavedená vládou proti šíření nového typu koronaviru.

Zájem o program je enormní, napsal Havlíček na Twitteru. „Obratem jsem rozhodl o navýšení na pět miliard, odpoledne jsme opět rozjeli příjem žádostí a posilujeme počet pracovníků ČMZRB,“ doplnil. Opoziční ODS předtím uvedla, že vyčerpání prvního kola žádostí o bezúročné úvěry v programu COVID II ukázalo, že pomoc vlády podnikatelům je nedostatečná.

Jednou z náležitostí, které mají žádosti mít, je potvrzení od banky, že dá žadateli provozní úvěr. Podle informací Seznam Zpráv ne všechny žádosti, které ráno přišly, toto měly. ČMZRB vyhodnotila naplněnou kapacitu poměrně rychle. To, zda mají žádosti všechny náležitosti, jí pomáhá vyhodnotit robot, trvá mu to 30 vteřin.

„Vzhledem k velkému zájmu a po diskuzi s MPO jsme se rozhodli prodloužit lhůtu podání žádostí do zítřejší půlnoci,“ uvedl pro Seznam Zprávy šéf ČMZRB Jiří Jirásek. Podle něj banka přijme do stanovené doby všechny žádosti, které budou splňovat předepsané náležitosti. „Máme příslib od MPO, že záruky navýší až na 17 až 20 miliard,“ doplnil Jirásek. Řekl také, že program by mohl být dál posílen. „Možná bude COVID III,“ informoval.

Reklama

Doporučované