Hlavní obsah

Kam a kdy si dojít pro půjčku? Překvapení: Pražané zatím na COVID II nemají nárok

Generální ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky Jiří Jirásek.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Půjčky jsou nastavené tak, aby byly v podstatě bezúročné. Program COVID II na pomoc malým a středním podnikatelům se spouští dnes odpoledne. Jak bude vypadat, řekl exkluzivně pro Seznam Zprávy šéf ČMZRB Jiří Jirásek.

Článek

Kdy si podnikatelé budou moci přijít pro vámi zaručený úvěr do banky?

Příjem žádostí bude zahájen 2. dubna.

Které banky jsou zapojeny?

Všechny, které financují malé a střední podniky a které budou mít zájem se do tohoto programu zapojit. Předpoklad byl, aby podnikatel mohl zažádat tam, kde má firemní účet, a nemusel do jiné banky. Aktuálně s bankami podepisujeme smlouvy o spolupráci. Jejich seznam brzy zveřejníme na webu naší banky.

Jak bude přesně proces žádosti probíhat?

Zdůrazňuji, že se jedná o záruční schéma, kde ČMZRB zaručí provozní úvěr. Klient by měl v první řadě ve své bance požádat o provozní úvěr a zároveň požádat nás o záruku. Za vyplnění žádosti o záruku odpovídá klient, podle našich zkušeností s tím ale poradci v bance často pomáhají. Navazujeme na schéma, které funguje od roku 1992, záruky mají na trhu své místo, spolupráci s bankami máme dlouhodobě nastavenou a funguje. Žádost o záruku klient musí odeslat přes elektronickou podatelnu.

Když bude vyřízena kladně, bude se muset osobně dostavit k podpisu dokumentů a s nimi pak půjde do komerční banky podepsat provozní úvěr.

Jaké jsou parametry úvěrů?

Můžeme ručit za provozní úvěr až do 15 milionů korun, spodní hranice není určena, je to na bankách samotných, na jaké minimální částce začnou.

Co splatnost?

Doba ručení u záruky je až tři roky. Klient si může vzít i delší provozní úvěr, my mu ale už déle ručit nebudeme. Jde o provozní, nikoli investiční financování.

Jak to bude s úroky a poplatky?

Úroková sazba a poplatky se odvíjejí od obchodní politiky jednotlivých bank. My klientovi zaplatíme příspěvek na úroky, a to ve třech pásmech. U úvěru do 500 tisíc korun vrátíme až 30 procent zaplacených úroků, maximálně 150 tisíc korun. Z úvěru mezi půl milionem a milionem je to až 20 procent úroků, maximálně 200 tisíc korun. A u úvěrů od jednoho do 15 milionů to bude až 15 procent zaplacených úroků, maximálně jeden milion korun. Je to nastaveno tak dobře, aby půjčka byla v podstatě bezúročná.

Kdy podnikatel dostane od vás úroky zpět?

Klienti budou své bance platit celou splátku včetně úroků. ČMZRB zaplacené úroky zpětně proplatí po prvních 3 měsících a pak vždy s roční frekvencí.

Na co se dá půjčka využít?

Je určena na provozní financování, tedy mzdy, nájemné, náklady na energie, dodavatelsko-odběratelské faktury, předfinancování pohledávek nebo profinancování zásob apod. Náklady musí ale vzniknout až po podpisu úvěrové smlouvy. Podnikatel bude mít otevřený úvěrový rámec, který může a nemusí vyčerpat.

Co se z úvěru platit nedá?

Nedá se z ní refinancovat jiný úvěr.

Kdo bude žádosti posuzovat? Vy, nebo komerční banky?

Banka posuzuje kreditní riziko, tedy schopnost klienta splácet apod. ČMZRB bude posuzovat splnění programových podmínek. Teď primárně to, zda jde o malý nebo střední podnik. Dále to, zda náklady, které chtějí z úvěru hradit, spadají do schválené kategorie.

Šíří se informace, že pražští podnikatelé budou mít smůlu…

To je zatím pravda. Chtěli jsme to nasadit rychle, proto jsme jako zdroj peněz využili evropské fondy z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Ty ale podle podmínek EU nelze používat pro bohatší region Praha. Netýká se to sídla firmy, ale provozovny. Když tedy bude firma sídlit v Praze, ale pobočky bude mít v regionech, o úvěr žádat může. Ale jen na pokrytí provozních výdajů v těch regionálních provozovnách.

Co tedy pražští podnikatelé? I oni potřebují pomoci.

Nyní jednáme s ministerstvem průmyslu a obchodu a hl. m. Prahou a hledáme další zdroje pro financování pražských firem.

Jak rychle se budou žádosti posuzovat a za jak dlouho od žádosti by mohl podnikatel dostat peníze?

Záruky se budou vyřizovat v řádu dnů. Proces může běžet souběžně s vyřizováním komerčního úvěru. Už dnes mohou jít podnikatelé do své banky s tím, že mají zájem o provozní financování. Ve čtvrtek dáme na náš web formuláře žádosti o záruku.

Máte vyčleněno 5 miliard záruk, kolik peněz by se tedy mohlo v bankách rozpůjčovat?

Kapacita nám umožňuje profinancovat asi 20 miliard zaručených úvěrů. Jsme tedy schopni „obsloužit“ asi 7 tisíc obchodních případů. První výzva, kterou vyhlašujeme dnes, je na 1,5 miliardy korun, pak si vezmeme 10 dnů na zpracování a pak bude vyhlášeno další kolo.

A kdy se peníze vyčerpají?

Předpokládáme, že první kolo bude vyčerpané v řádu týdnů.

Mluvíte až o 80procentních zárukách. Můžete to vysvětlit?

Banka dostane za každý úvěr, který nebude dlužník splácet, 80 procent z v tu chvíli nesplacené částky. Kdyby v jedné bance spadlo celé portfolio těchto úvěrů, dostane instituce maximálně 25 procent z nesplacené vyčerpané částky.

Reklama

Doporučované