Hlavní obsah

Drsná bankovní záplata na koronavirus. Co už víme o plánu přestat splácet půjčky

Foto: ČTK, ČTK

Premiér Andrej Babiš a guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Reklama

Výjimečný krok pro výjimečnou dobu, hodnotí guvernér ČNB plán ministryně financí zmrazit na půl roku splácení všech půjček.

Článek

Česko bude půl roku předstírat, že neexistují dluhy a dlužníci, pokud vláda prosadí plán ministryně financí Aleny Schillerové zavést půlroční moratorium na splácení všech úvěrů.

Banky se prozatím na nevídaný krok státu ohlášený ministryní tváří neutrálně, ale nadšené nejsou. Zaprvé ještě nejsou známy veškeré detaily a pak už některé z nich s odkladem splátek začaly samy od sebe – jenže pro ně výhodněji, podle svých vlastních not, nikoliv pod diktátem státu.

Co tedy v kostce Babišova ekonomická vicepremiérka chystá?

Alena Schillerová vládě ve středu navrhne, aby lidé i firmy mohli půl roku přestat splácet své spotřebitelské a podnikatelské úvěry a také hypotéky. Po tu dobu by byly úročeny „co možná nejnižší sazbou“ (představa ministryně Schillerové). Moratorium by se týkalo – až na několik výjimek – v podstatě všech typů úvěrů, jak připustil guvernér ČNB Jiří Rusnok, s nímž Alena Schillerová plán už konzultovala.

Z výroku ministryně financí, že „banky to unesou, a unese to i nebankovní sektor“ je patrné, že moratorium bude vyhlášené nejen na bankovní půjčky, ale i na ty půjčky, které si vzali klienti třeba u splátkových nebo leasingových firem. Týkat by se ale nemělo kontokorentů.

Banky: Proč moratorium pro všechny?

Banka s největším počtem klientů v tuzemsku, Česká spořitelna, vydala vzápětí prohlášení, že už nyní umožňuje odklad splátek až o šest měsíců. Vládní moratorium by ale z této možnosti udělalo povinnost pro všechny.

„Intenzivně pomáháme všem našim individuálním i firemním klientům, které postihla pandemie, a umožňujeme jim až šestiměsíční odklad splátek, stejně jako jim i nadále poskytujeme standardní provozní financování. Chceme tak zabránit insolvenčnímu dominu,“ uvedl šéf představenstva České spořitelny Tomáš Salomon, ale dodal: „Jsme přesvědčeni, že ekonomicky pandemie rozhodně nepostihla všechny bankovní klienty… Proto nepovažujeme návrh plošného moratoria za ekonomicky efektivní.“

Také Komerční banka nabízí klientům odložení splátek o pět měsíců nebo odpuštění poplatků. „Za první týden využilo možnost požádat o odklad 11 tisíc klientů,“ citovala agentura ČTK generálního ředitele Komerční banky Jana Juchelku. „Pokud jde o plošné moratorium, v tuto chvíli jde o zcela novou informaci, vyčkáme na finální návrh Ministerstva financí.“

ČNB dala Ministerstvu financí požehnání „udělat tento krok“, jak popsal guvernér Jiří Rusnok. „Můžeme se dohadovat, že někdo to potřebuje, někdo ne, na to ale není čas. Banky by nebyly schopny administrovat, pokud by se mělo rozlišovat, kdo si pozastavení splátek zaslouží a kdo ne. Proto je potřebné plošné řešení.“

Guvernér uznává, že to bude zásah, který přivodí bankovnímu sektoru ztráty, ale „banky ho zvládnou“.

Nulové úročení během moratoria?

I guvernér dvakrát zopakoval, že jde o „mimořádně hrubé“ opatření, když o něm informoval v nedělních Otázkách Václava Moravce. Mluvil o čtyřech, pěti, možná šesti měsících, během nichž by bylo možné zastavit splácení dluhů. Největší odborové centrále v zemi – ČMKOS – se zdá nejlepší natáhnout moratorium rovnou na celý rok, jak popsal její předák Josef Středula.

Moratorium na splácení půjček bude muset projít parlamentem, ministryně Schillerová má v úmyslu požádat o projednání v tzv. legislativní nouzi, tedy nejrychlejším způsobem, jakého jsou zákonodárci schopni.

Klíčové – nejen pro dlužníky, ale hlavně pro finanční instituce – budou parametry zákona. Schillerová navrhne půl rok, ale zatím nepopsala přesně, co se bude dít během něj. Tedy jak vysoké úroky by po tu dobu dlužníkům naskakovaly na zákonem zamrzlých úvěrech. „Měly by být umenšeny na symbolickou výši,“ řekla vicepremiérka.

Anketa

Pomohlo by vám půlroční moratorium na splácení veškerých půjček?
Ano, je to pro mne zásadní pomoc
45,2 %
Ano, ale když nebude, zvládnu to
31,5 %
Ne, nemám žádný úvěr
23,3 %
Celkem hlasovalo 13389 čtenářů.

Objevují se už i návrhy, aby úročení po dobu moratoria bylo nulové. „Moratorium je v zásadě krok správným směrem. Je třeba však jít ještě dále. Zejména je třeba plošné dohody Ministerstva financí a bank, že během doby trvání moratoria dojde k úplnému zrušení úroků. Jinak totiž budou hypotéka či úvěr i během moratoria nadále úročeny a celková splácená částka se tak navýší i o úrok právě za dobu odkladu splátek. Zároveň se přitom prodlouží splatnost úvěru,“ napsal ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Vypnuté registry dlužníků

Kromě specifických úvěrů se moratorium má týkat všech typů úvěrů, ale nejen jich, nýbrž i registrů dlužníků. Po dobu moratoria se musí vypnout regulatorní mechanismy, které banky v normálních časech nutí evidovat, kdo je spolehlivým a kdo nespolehlivým dlužníkem. „Musí se zákonem vypnout nejen splácení, ale také veškerá administrativní zátěž, která je s půjčováním peněz spojená, tu by banky nezvládly,“ řekl guvernér Rusnok.

Reklama

Doporučované