Hlavní obsah

Kdy se otevřou restaurace či automobilky? Vláda má první plány, zmrazí i splácení půjček

Foto: facebook.com/AndrejBabis/

Ministryně financí, ministr vnitra a premiér na letišti při příletu speciálu se zdravotnickými pomůckami z Číny.

Reklama

aktualizováno •

Nikdy tady nebyla situace, kdy bylo nutné utlumit celou ekonomiku. Teď ano. Ministři už debatují o variantách, jak a kdy povolit přísná omezení.

Článek

Tuzemskou ekonomiku uspal koronavirus a vládní omezení. Ministryně financí Alena Schillerová počítá s tím, že její probouzení by mělo nastat ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Rozhodne epidemiologická situace.

„Ve třetím čtvrtletí začneme ekonomiku oživovat, takto jsem nastavila nový státní rozpočet (se schodkem 200 miliard korun - pozn.red.). Pokud by epidemie trvala déle, musela bych znovu předělávat rozpočet. Čas je jedna velká neznámá,“ řekla Schillerová v pořadu Partie televize Prima.

Vláda už připravuje scénáře, jak postupně pouštět do života provozovny - po jednotlivých oborech. „Dáváme dohromady skupiny provozoven, kde lze dodržet vzdálenost dvou metrů mezi zákazníky, kde lze zajistit, že se lidé nebudou shlukovat, a tam to postupně budeme pouštět. Ale to nejsou restaurace, knihovny, ale bavíme se o průmyslu, o exportérech, o automobilkách, na které jsou navázány desítky tisíc zaměstnanců,“ řekl ministr průmyslu, obchodu a také dopravy Karel Havlíček.

Havlíček ale varoval před přílišným spěchem k normálnímu životu.

„Jednoznačnou prioritou je zdraví obyvatel, tomu podřizujeme všechno. Tvrdá opatření mají přednost před ekonomickými benefity. Tak by se měly chovat všechny země. Uznáváme, že dopady jsou veliké, ale prioritou je zdraví,“ uvedl Havlíček.

Půlroční moratorium na splátky půjček

Schillerová chystá také radikální krok vůči bankám. Jejich klienti (firmy i lidé) by nemuseli půl roku bankám splácet vůbec žádné půjčky.

Ministryně financí navrhne ve středu na vládě plošné půlroční moratorium na veškeré bankovní úvěry: spotřebitelské úvěry, hypotéky, podnikatelské úvěry. „Banky to unesou, unese to i nebankovní sektor, toho by se to týkalo také,“ řekla ministryně financí.

Schillerová se chce bavit i o snížení úroků z půjček během moratoria. „Měl by být umenšen na symbolickou výši,“ řekla. Vláda bude tento krok konzultovat také s ČNB a opatření by musel schválit parlament. „Požádáme o schválení v legislativní nouzi,“ řekla Schillerová.

„Hypotéky, spotřebitelské úvěry, firemní úvěry se prostě zmrazí. Je to hrubé opatření, ale jsme pro, aby se udělalo,“ řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok v České televizi. „Musí to být formou zákona, je to opravdu velmi hrubé opatření, ale řekl bych že čtyři, pět, šest měsíců moratorium je potřeba,“ uvedl Rusnok. Podle něj je bankovní sektor schopen toto opatření zvládnout. „Zákonem se musí vypnout nejen splátky, ale i další administrativně-regulatorní zátěž, tedy různé rejstříky dlužníků,“ doplnil Rusnok.

Bude to drahé

Nastartování ekonomiky z prakticky úplné nuly do alespoň částečného provozu bude drahé. „Jsme na tom z průmyslových zemí skoro nejlépe. V ekonomice ale celkem může chybět 600 až 700 miliard korun. Kde se vezmou? Část je v zásobách firem, část napumpuje do ekonomiky stát, ale bez čeho se neobejdeme, to budou bankovní zdroje. Bez nich se opravdu neobejdeme,“ řekl Havlíček.

Vláda je pod velkým tlakem všech firem a jejich asociací, kterým omezila nebo úplně znemožnila provoz. Příklady z posledních dní: úplným zavřením firem v oboru pohrozila Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. O výjimku z přísných omezení požádali v sobotu otevřeným dopisem premiérovi zástupci autobazarů.

Firmy omezuje i to, že stále platí přísný zákaz volného pohybu osob. Zemědělci z Litoměřicka například potřebují sezonní brigádníky pro jarní práce, ale ti nejsou.

Drtivé propady tržeb ale pociťují i obory, kde vláda alespoň částečný provoz dovolila – třeba zahradnictví (smějí mít otevřeno) registrují propad tržeb o polovinu.

Reklama

Doporučované