Hlavní obsah

Covid se šíří domovy pro seniory. Více testovat ale nelze, není kapacita

Foto: Pixabay

Nový koronavirus už se dostal do desítek domovů pro seniory v Česku.

Reklama

Plošné testování pracovníků domovů pro seniory podle nového ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) není na stole. Případů mezi ohroženými ale přibývá.

Článek

Je třeba zabránit průniku nákazy novým koronavirem k rizikovým skupinám a předejít zahlcení kapacit lůžkové péče. Tak zní základní mantry, které od začátku pandemie opakují odborníci i vláda.

Hospitalizovaných však v posledních dnech rychle přibývá a zhoršuje se i situace okolo ohrožených skupin obyvatel. Ministerstvo práce ví aktuálně o třech desítkách domovů pro seniory a zařízení sociálních služeb, ve kterých se nákaza novým koronavirem objevila.

Koronavirus se do těchto míst dostával i přes léto, šlo ale spíše o ojedinělé případy. Teď je situace jiná.

„Včera to bylo 26 zařízení. Dnes tři až čtyři zařízení přibyla. Buď se jedná o nákazu u klientů, nebo zaměstnanců. V současné době evidujeme zhruba 200 nakažených klientů a asi 100 nakažených zaměstnanců sociálních služeb po celé republice,“ uvedla v úterý pro ČTK náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Zuzana Jentschke Stöcklová (ČSSD).

Už začátkem září vzniklo ohnisko viru v humpoleckém domově pro seniory - nakazilo se 26 klientů, sedm z nich zemřelo. Pozitivní test má i 19 pracovníků domova a se situací muselo mimořádně pomoci 15 vojáků.

S nákazou se potýká také domov pro seniory v Třebíči v ulici Manželů Curieových, covid-19 se prokázal u 11 klientů a 12 pracovníků. „Je to na hraně, ale zatím to zvládáme,“ řekla ředitelka Zuzana Malásková k zajištění chodu domova. Celkem se starají o 195 seniorů.

Řadu zařízení, ve kterých se v poslední době nákaza vyskytla, doplňují například domov seniorů v Polici nad Metují na Náchodsku, v Ústí nad Labem nebo domov Beránek v Úpici na Trutnovsku, kde se nákaza potvrdila u více než 30 klientů a více než deseti zaměstnanců.

Nebezpečná Praha?

Aktuálně nejvíce zasaženým regionem zůstává metropole, kde se koronavirus šíří komunitně. „V Praze je riziko takové, že pokud senior - a zejména senior, který má zdravotní hendikep - jede třeba i v městské hromadné dopravě, tak se může nakazit. Tady je nálož v populaci poměrně vysoká a chtěl bych apelovat na to, abychom seniory opravdu chránili,“ upozornil ve středu nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Pokud jde o pražské domovy seniorů, podle radní Mileny Johnové (Praha sobě) je v nich situace stabilizovaná. Vedení města by nicméně k už zavedeným opatřením chtělo přidat i pravidelné plošné testování pracovníků zařízení. Naráží ale na problém s vytíženými laboratořemi.

„Plošné a dostatečně frekventní testování není aktuálně dostupné. Na rozdíl od jara je ale jiná situace v dostupnosti ochranných pomůcek a také ve zkušenosti s jejich používáním. Po dohodě s ředitelkou pražské hygieny proto personálu doporučujeme používat při péči respirátory FFP2,“ řekla Milena Johnová.

Že plošné testování lidí, kteří jsou v každodenním kontaktu s rizikovými, nepřipadá v úvahu ani ve zbytku země, uvedl i ministr Prymula.

„Plošné testování zatím není namístě. Možnosti, jak zamezit vstupu onemocnění do domovů pro seniory, ale hledáme. Kapacitně - pokud bychom používali testy na bázi PCR - tak bychom nebyli schopni tuto kapacitu dedikovat zbytku republiky, protože je potřebujeme na místě, kde je to v tuto chvíli nezbytné. Ale připravují se a už jsou aplikována různá režimová opatření,“ popsal ministr.

Mezi ně patří například zákaz návštěv v zařízeních. „Plně si uvědomujeme, že je to pro seniory nesmírně hendikepující, když nemohou mít blízký kontakt. Ale uděláme vše pro to, aby to bylo na krátkou dobu,“ dodal s tím, že šíření nákazy v domovech stále považuje za „ojedinělý jev“.

Pronikání nákazy k lidem v seniorním věku sleduje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Podle jeho ředitele Ladislava Duška zatím k významnějšímu pronikání koronaviru do seniorní populace nedochází.

„Nemoc nezměnila své parametry ve srovnání s předchozím obdobím. Nedochází k růstu rizika mezi zranitelnými skupinami obyvatel,“ uvádí v poslední prezentaci dat.

Foto: ÚZIS/MZČR

Nové případy koronaviru od července do 16. září dle věku.

Reklama

Doporučované