Hlavní obsah

Koronavirus mezi ohroženými. Nově pronikl k seniorům ve dvou okresech

Foto: Pixabay

Na konci července hlásila zařízení pro seniory či dlouhodobě nemocné přes 60 případů koronaviru.

Reklama

Seniorům a lidem s přidruženými chorobami hrozí těžší průběh nemoci covid-19. Zařízení proto už na jaře přijala přísná opatření. Někde se přesto proniknutí viru zabránit nepodařilo.

Článek

Podle Ministerstva zdravotnictví v České republice nedochází k významnějšímu zásahu rizikových skupin koronavirem. Nákaza se však v posledních týdnech hned do několika zařízení dostala.

Nově jeden pozitivní případ klientky hlásí Domov seniorů Mistra Křišťana Prachatice. Ostatní obyvatelé domova budou testováni v pátek. U dotyčné ženy se virus potvrdil při její hospitalizaci v nemocnici.

Jak pro Seznam Zprávy potvrdila ředitelka domova Hana Vojtová, v zařízení už několik měsíců platí přísná protiepidemická opatření. Kvůli celkovému zhoršení situace okolo covidu ve městě jsou nyní v zařízení zakázány návštěvy.

„Jsme v úzkém spojení s krajskou hygienickou stanicí a spolupráce je na výborné úrovni. Prakticky jsme nepřestali od začátku března nosit roušky. Zaměstnanci je nosí po celou dobu a návštěvy, které do zařízení přicházely ještě před uzavřením domova, je nosily také,“ popsala.

Prachaticko se v posledních dnech zařadilo mezi devět okresů, které pohotovostní epidemiologická škála - takzvaný semafor - řadí do zelené barvy. Ta znamená, že se nákaza zatím v regionu nešíří plošně. Přímo v Prachaticích hygienici evidují přes 40 případů koronaviru, většina je přitom navázána na firmu Intica Systems a ubytovnu, ve které zaměstnanci žijí.

Skoro 30 klientů

Virus se tento týden objevil také v domově pro seniory na Frýdecko-Místecku. Ve středu to oznámili moravskoslezští hygienici. Celkem ve spojení s ohniskem zaznamenali 64 nemocných. Místo výskytu nákazy zatím hygienici více nespecifikovali, uvedli ale, že onemocnělo 29 klientů domova, 30 zaměstnanců, čtyři rodinní příslušníci a další člověk pravidelně navštěvující přilehlý kostel. Podle informací ČTK nákaza pronikla do církevního Domova sv. Alžběty v Jablunkově, který provozuje Konvent sester alžbětinek v části klášterního objektu.

„Krajská hygienická stanice přijala bezprostředně opatření a vydala mimořádné opatření v celém areálu domova pro seniory, které ukládá provedení ohniskové dezinfekce, průběžnou dezinfekci, zakazuje návštěvy. Také není dovoleno přijímat nové klienty,“ uvedli hygienici.

Zařízení na Prachaticku a Frýdecko-Místecku nicméně nejsou jedinými, do kterých se virus v poslední době dostal.

Poslední červencový týden domovy ohlásily nejméně 60 nových případů nejen mezi klienty, ale i mezi personálem. Většina z nakažených doposud měla mírný průběh nemoci, skupina seniorů a lidí s přidruženými chorobami však patří mezi nejcitlivější.

Zatím nejrozsáhlejší počet případů ohlásilo jihlavské Alzheimercentrum, kde bylo koncem července 57 nakažených. Virus se objevil u 40 klientů a 17 pracovníků. Virus ale pronikl i do nemocnic v Ostravě, Frýdku-Místku či Bohumíně. Objevil se také v Domově seniorů Havířov.

Reklama

Související témata:

Doporučované