Hlavní obsah
Online

Testy na koronavirus odhalily v prachatické firmě 38 nakažených

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 ve čtvrtek v Česku mírně zpomalil. Přibylo 252 případů na celkových 16 342 od začátku epidemie v republice. V předchozích dvou dnech nárůsty přesahovaly 270 nakažených. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví. Ve čtvrtek také stoupl počet zemřelých lidí s covid-19, a to o dva na 379.

- Nejhorší je nadále situace na Prachaticku, kde je nejvyšší počet nově nakažených za uplynulý týden. V okrese bylo podle ministerstva za posledních sedm dní potvrzeno zhruba 73 případů nákazy koronavirem v přepočtu na 100 000 obyvatel. Plošné testování na koronavirus 345 zaměstnanců firmy Intica Systems v Prachaticích odhalilo nákazu u 38 lidí. Jde o 24 agenturních zaměstnanců a 14 kmenových.

- Se zajištěním provozu jihlavského Alzheimercentra postiženém nákazou covidem-19 dnes začíná pomáhat 15 vojáků. Podle dosavadních předpokladů by měli zůstat dva týdny. Nákaza se v domově se zvláštním režimem prokázala minulý týden, čtyři senioři podle krajských hygieniků od té doby zemřeli. Nemoc se zatím potvrdila u 41 klientů a 18 zaměstnanců.

Dění jsme sledovali také ve čtvrtek

  • V uplynulém týdnu přibylo ve středních Čechách 239 lidí s covidem

    Testy prokázaly nemoc covid-19 dosud u 1769 lidí ze Středočeského kraje, v uplynulém týdnu jich přibylo 239. Přírůstek je výrazně vyšší než v předchozích třech týdnech, kdy byl od 75 do 161 potvrzených případů. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat ministerstva zdravotnictví, které eviduje nemocné podle trvalého bydliště. Podle hygieniků je za zvýšeným výskytem mimo jiné skutečnost, že nakažení často nemají žádné příznaky. Objevily se i případy, které měly souvislost s ohniskem nákazy v pražském nočním klubu Techtle Mechtle.

  • Na víc testů na covid potřebují nemocnice miliony korun navíc

    K navýšení kapacit testování na covid-19 budou nemocnice v nově vznikající páteřní síti laboratoří potřebovat zhruba miliony korun na dovybavení přístroji. Další peníze by měly jít na platy zaměstnanců v laboratořích a materiál. Například ve Fakultní nemocnici Motol by nárůst testů na koronavirus ze současných 300 na 1000 za den zřejmě vedl k zastavení vyšetřování ostatních vzorků. Na současnou poptávku podle nich dosavadní kapacity testování stačí.

  • V hradeckém kraji stoupl za týden počet potvrzených nákaz o 41

    Týdenní nárůst počtu potvrzených případů nákazy covid-19 v Královéhradeckém kraji je zhruba 40, nejvíce od začátku července. Výrazný je také nárůst počtu aktuálně nemocných s koronavirem, vyplynulo z dnes zveřejněných dat ministerstva zdravotnictví a Krajské hygienické stanice v Hradci Králové. Ministerstvo zveřejnilo data krátce po půlnoci, hygienici v 9:00. Situace je v hradeckém kraji přesto relativně klidná, hygienici nezjistili tzv. komunitnímu šíření.

  • ODS chce prodloužit živnostníkům úlevu v úhradě sociálních odvodů

    Opoziční ODS prosazuje, aby stát odpustil drobným podnikatelům minimální měsíční zálohy na sociální pojištění až do konce roku. Zálohy by nemuseli platit vůbec, byť by byly vyšší. Odvody by osoby samostatně výdělečné činné doplatily až při ročním zúčtování. Poslanci občanských demokratů to navrhli v novele vládního zákona, který se vztahuje na březen až srpen.

  • Svaz měst žádá o data o počtu nakažených v jednotlivých obcích

    Svaz měst a obcí (SMO) požádal v dopise adresovaném ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO) a Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) o pravidelné informace o počtu nakažených covidem-19 na území jednotlivých obcí. Starostové podle svazu musí tyto informace nyní zjišťovat z médií či prostřednictvím žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím na krajské hygienické stanici. Svaz o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

  • V Ústeckém kraji je epidemiologická situace relativně klidná

    V Ústeckém kraji je epidemiologická situace relativně klidná. Od čtvrtka podle údajů ministerstva zdravotnictví přibyly čtyři případy nákazy koronavirem, potvrzených nákaz v regionu je od začátku pandemie 672. Podle krajské hygienické stanice se ke čtvrtečnímu večeru 543 lidí vyléčilo. V pondělí přibylo 16 nemocných, nakazilo se totiž několik dělníků z Ukrajiny na Litoměřicku a sportovci, navrátilci ze soustředění. Nejvíce nemocných zůstává na Litoměřicku, kde se dosud potvrdilo 286 nákaz, podle hygieniků se 256 lidí z nemoci uzdravilo, nyní je tak 30 lidí nakažených. Po 15 aktuálně nakažených pacientech je v krajském městě a v Mostě.

  • V Dětském krizovém centru přibylo kvůli epidemii dětí v tísni

    V Dětském krizovém centru (DKC) v Praze přibylo dětí, které zažívaly psychické týrání či byly v ohrožujícím prostředí. V letošním prvním pololetí jich bylo víc než za celý loňský rok. Situaci zhoršila koronavirová epidemie a nařízená omezení, která znesnadnila i přístup k pomoci. Na tiskové konferenci to dnes uvedlo vedení DKC. Vyzvalo k nastavení péče o ohrožené děti a rodiny pro případnou další vlnu nákazy či jiné nenadálé události.

  • V Karlových Varech bude opět odběrové místo vedle nemocnice

    Karlovarský kraj zřídí od pondělí opět odběrové místo v areálu karlovarské nemocnice. Důvodem je nárůst počtu nových pacientů s koronavirem. V poslední době, když bylo nakažených minimum, se odběry dělaly přímo v nemocnici. Pro mobilní odběrové místo si kraj zapůjčil dva kontejnery, řekl dnes novinářům krajský radní Jan Bureš (ODS). „Začaly opět narůstat počty indikovaných lidí, kteří se mají dostavovat na odběry. V nemocnici jsme to dosud měli vyřešené tak, že odběry se dělaly na oddělení cestovní medicíny. To už začíná být problém, protože se nám pohybují potenciálně nakažení pacienti po nemocnici a mohlo by dojít ke kontaminaci,“ uvedl Bureš.

  • Dva nakažení na zlínské univerzitě

    Nákaza koronavirem se tento týden potvrdila také na zlínské Univerzitě Tomáše Bati (UTB), onemocněli tam dva zaměstnanci. „Jsme v kontaktu s Krajskou hygienickou stanicí ve Zlíně a řídíme se jejími pokyny. Nemocní zaměstnanci jsou nyní samozřejmě v karanténě,“ uvedl rektor UTB Vladimír Sedlařík. Dnes se dělá v určených prostorách z preventivních důvodů plošná dezinfekce. „Zároveň musí zaměstnanci i návštěvy ve všech prostorách univerzity nosit roušky,“ uvedla mluvčí UTB Petra Svěráková.

  • Podobu třebíčského festivalu Šamajim ovlivnil koronavirus

    Třebíčský festival židovské kultury Šamajim bude letos poloviční. Namísto obvyklých šesti dnů se bude konat jen tři dny. Kvůli opatřením proti koronaviru přijdou návštěvníci o hosta z Izraele nebo ochutnávky košer jídel. Přesto je o Šamjim podle Dáši Juráňové z pořádajícího městského kulturního střediska zájem, některé jeho části už rezervace zaplnily. Festival začne 6. srpna.

  • V Moravskoslezském kraji přibylo 27 nakažených

    V Moravskoslezském kraji přibylo 27 případů nákazy koronavirem. Je to méně než ve čtvrtek, kdy denní přírůstek činil 32 nakažených. Od počátku pandemie se tak v regionu nakazilo 4466 lidí. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). „V našem kraji je opět mírný pokles (nakažených) až na okres Frýdek-Místek,“ uvedl Vondrák. Z celkových 27 nových případů připadá 14 na Frýdecko-Místecko, šest nově nakažených je z Ostravska, čtyři z Karvinska a po jednom ze zbývajících okresů regionu, tedy z Opavska, Novojičínska a Bruntálska, které je s celkovým počtem 38 nakažených nejméně zasaženým okresem kraje. Naopak nejvíce lidí se od počátku pandemie nakazilo na Karvinsku - 2353. Přispěl k tomu fakt, že nákaza pronikla do těžební společnosti OKD, kde se nejprve objevilo ohnisko na Dole Darkov a později se koronavirus rozšířil i na Doly ČSM. Kvůli vysokému počtu nemocných společnost dočasně přerušila těžbu.

  • V jihlavském Alzheimercentru dnes začalo pomáhat 15 vojáků

    Se zajištěním provozu jihlavského Alzheimercentra postiženém nákazou covidem-19 dnes začíná pomáhat 15 vojáků. Podle dosavadních předpokladů by měli zůstat dva týdny. Nákaza se v domově se zvláštním režimem prokázala minulý týden, čtyři senioři podle krajských hygieniků od té doby zemřeli. Centrum shánělo na výpomoc brigádníky. Nemoc se zatím potvrdila u 41 klientů a 18 zaměstnanců, řekla dnes novinářům ředitelka Alzheimercentra Renata Horňáková.

  • Za týden se covidem-19 nakazilo 108 lidí z Vysočiny

    Od začátku koronavirové pandemie se nakazilo 399 lidí z Vysočiny. Za poslední týden přibylo 108 nemocných, zatímco o týden dřív počet stoupl o 54. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví, které eviduje nemocné podle trvalého bydliště. První případ nemoci covid-19 na Vysočině eviduje ministerstvo zdravotnictví k 10. březnu. Do konce března pak onemocnělo dalších 109 lidí z Vysočiny, nyní byl obdobný nárůst za sedm dní.

  • Testy dosud prokázaly covid-19 u 513 lidí ze Zlínského kraje

    Testy prokázaly od začátku epidemie nákazu novým koronavirem u 513 lidí ze Zlínského kraje, což je o 41 více než před týdnem. V předchozím týdnu přibylo 40 potvrzených případů nákazy. Od počátku epidemie se z ní v regionu vyléčilo 379 lidí, čtyři lidé s nemocí covid-19 zemřeli. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat ministerstva zdravotnictví, které eviduje nemocné podle trvalého bydliště.

  • Šíření covidu na hradeckém magistrátu testy neprokázaly

    Šíření koronaviru na královéhradeckém magistrátu testy provedené ve čtvrtek neprokázaly. Šest zaměstnanců úřadu, včetně náměstka primátora pro investice Jiřího Bláhy (ODS), jsou i nadále v preventivní karanténě. ČTK to dnes řekla mluvčí hradecké radnice Kateřina Šmídová. Šestice lidí z radnice se setkala se zaměstnankyní hradeckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic, u které byl později potvrzen covid-19. Magistrát je v provozu bez omezení.

  • V Libereckém kraji přibylo za týden 50 potvrzených případů

    V Libereckém kraji přibylo za poslední týden 50 nově potvrzených případů onemocnění covidem-19. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví (MZCR). Od začátku pandemie odhalily testy v kraji 416 nakažených, většina z nich se už z nemoci vyléčila. Podle informací z krajské hygienické stanice přibylo nejvíc nakažených na Liberecku a Semilsku. V kraji je aktuálně 138 nemocných, dalších 224 lidí je v karanténě.

  • Ani napodruhé se šíření covidu v domově v Černožicích nepotvrdilo

    Ani druhé kolo testů na koronavirus v krajském Domově důchodců v Černožicích na Královéhradecku šíření nákazy v zařízení neprokázalo. Plošné testování 73 zaměstnanců domova seniorů a stovky klientů krajského zařízení se uskutečnilo ve čtvrtek, sdělili dnes ČTK zástupci hejtmanství. Před týdnem vyšel pozitivní test jedné zaměstnankyni domova seniorů. První kolo testování se uskutečnilo v pondělí 27. července, tehdy se týkalo 83 zaměstnanců a stovky klientů.

  • V Olomouckém kraji za poslední týden přibylo 52 nákaz covid-19

    V Olomouckém kraji za poslední týden přibylo 52 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, celkem jich je evidováno 1037. Přírůstek je výrazně vyšší než v předchozích třech týdnech, kdy se pohyboval od 18 do 28 potvrzených případů. Více než pět desítek nákaz za týden hygienici evidovali naposledy na začátku července, kdy bylo v kraji registrováno devět stovek případů covid-19. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy