Hlavní obsah

ČR uspěla ve sporu s insolvenčním správcem Viktoriagruppe

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo financí uspělo v mezinárodním sporu s insolvenčním správcem zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe.

Článek

Odvolací soud v Mnichově potvrdil, že správce musí respektovat postavení České republiky a daňové pohledávky českých orgánů budou spláceny přednostně. Česko tak bude i nadále v rámci insolvenčního řízení vystupovat jako zajištěný věřitel. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo financí.

Společnost Viktoriagruppe vyhlásila bankrot v roce 2014. Před jejím úpadkem česká finanční a celní správa zajistila své pohledávky na zaplacení daní zástavami na nemovitostech, které měla tato společnost v České republice. Správce tyto zástavy zpochybnil a obrátil se na zemský soud v Mnichově, který měl podle žaloby nařídit, aby české zástavy vymazal.

Vrchní zemský soud v Mnichově nyní potvrdil prvoinstanční rozsudek z dubna letošního roku, podle kterého německý soud nemůže rozhodovat o zástavách, jež byly zřízeny českými správními orgány na území České republiky. Takový zásah by byl podle soudu v rozporu s principem imunity státu v mezinárodním právu a narušoval by suverénní výkon moci na českém území, uvedlo ministerstvo financí.

Reklama

Související témata:

Doporučované