Hlavní obsah

ČSSD couvla. Místo uzavření průmyslu chce testy, nebo „sváteční provoz“

Foto: vlada.cz

ČSSD couvla, už netlačí na uzavření průmyslu. Ilustrační foto.

Reklama

Sociální demokraté ustoupili. Ještě o víkendu prosazovali uzavření průmyslu. Nyní straně stačí plošné testování. Ty firmy, které ještě testovat nezačnou, by měly spustit „sváteční provoz“ a co nejvíc lidí poslat na home office.

Článek

Ještě v sobotu tweetoval předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček, že na vládě budou ministři strany prosazovat uzavření průmyslu vyjma klíčových provozů. V pondělí však strana názor zmírnila.

„Nikdo nechce zavřít celý průmysl,“ prohlásil Hamáček na tiskové konferenci s tím, že regulovat průmysl je pro poražení pandemie sice potřeba, ale strana se spokojí jen s plošným testováním. Firmy, které nebudou testovat, by podle Hamáčka měly zpřísnit opatření a přejít na „sváteční“ nebo „víkendový“ provoz. Týkat by se to nemělo klíčových podniků.

„Jsou tu podniky klíčové pro chod našeho státu. Nicméně v těch podnicích nekritických bychom měli přijmout taková opatření, aby se začalo co nejdřív testovat, nebo aby se to riziko podařilo minimalizovat, jak co nejvíc lidí dostat na home office,“ řekl Hamáček.

Ministerstvo průmyslu podle Jana Hamáčka přišlo s iniciativou zrychlit povinnost testovat ve firmách, a to místo pátku už od středy 3. března. Bude to znamenat distribuci milionů testů, které Česko už má a byly určeny pro testování žáků ve školách, které ale teď vláda zcela zavřela.

Do té doby, než budou firmy moci testovat, by podle Hamáčka měly dbát na dodržování rozestupů a co nejvíc zaměstnanců dostat na home office a zvážit potřebu závodního stravování.

V sobotu Hamáček na Twitteru napsal, že předsednictvo sociálních demokratů pověřilo svoje ministry, aby ve vládě navrhli uzavření průmyslových podniků, které nejsou klíčové pro chod státu. Uzavřeny by měly být nejméně do zavedení povinných testů pro zaměstnance s plnou kompenzací výdělků a nákladů. To kritizovaly nejen samotné firmy, ale například i prezident Miloš Zeman.

Vláda o dalších opatřeních a testování jedná v pondělí, tiskovou konferenci slibuje zhruba na 17. hodinu. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v sobotu v televizi Nova uvedl, že pro větší podniky by mělo být plošné testování povinné už tento týden, pro menší firmy později. Vypnutí průmyslu by podle něj znamenalo připravit se o testovací místa a mělo by katastrofické ekonomické následky.

Reklama

Doporučované