Hlavní obsah

ČSSD vymohla další slib, že do prázdnin bude hotov zákon o státním zastupitelství

Marie Benešová byla pod tlakem potvrdit, že myslí vážně slib, který už dala – že do konce června předloží novelu zákona o státním zastupitelství.Video: Martina Machová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V nynější situaci velkých demonstrací se jedná především o ustanovení, jak napříště může být odvoláván nejvyšší státní zástupce.

Článek

Sociální demokraté se dohodli s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou nominovanou za hnutí ANO, že už v červnu předloží novelu zákona o státním zastupitelství.

V době nynějších velkých demonstrací za nezávislost justice jde v novelepředevším o ustanovení, jak napříště může být odvoláván nejvyšší státní zástupce.

V současnosti může nejvyššího žalobce vláda odvolat na návrh ministra spravedlnosti. Podle novely by mohl být odvolán na základě kárného řízení a uzákonila by se i délka jeho funkčního období. Nyní není doba jeho působení ničím ohraničena.

I proto lze novelu vnímat tak, že vychází vstříc účastníkům demonstrací, které se scházejí už několik týdnů v Praze a dalších městech a jedním z hlavních témat je nezávislost justice.

Sociální demokraté si i z tohoto důvodu od novely slibují, že by mohla zklidnit napjatou atmosféru mezi vládou a významnou částí voličů. Těch chodí na protestní akce čím dál více, minulý týden dorazilo na Václavské náměstí podle pořadatelů na 120 tisíc lidí a ještě větší protest se očekává příští neděli na pražské Letné.

„Mluvil jsem s paní ministryní Benešovou a přislíbila mi, že předloží velkou komplexní novelu zákona do konce června na vládu,” řekl Seznamu předseda poslanců za ČSSD Jan Chvojka.

Dohodu potvrdilo i Ministerstvo spravedlnosti. Marie Benešová pak pro Seznam uvedla, že předloží novelu, jak slíbila, tedy nejpozději do konce června.

„Parametry zákona transparentně zveřejníme, jakmile zákon odešleme do legislativního procesu,” dodala v písemné odpovědi.

Sociální demokraté pracovali s několika variantami, jak přijetí nových pravidel týkajících se zejména nejvyššího žalobce urychlit.

Vedle brzkého přijetí vládního návrhu, jehož základ vznikal na Ministerstvu spravedlnosti ještě v éře Jana Kněžínka, jehož Marie Benešová nahradila, byla na stole ještě možnost vládní novelu rozdělit a urychleně přijmout jen pasáže věnující se nejvyššímu státnímu zástupci. Zbývající část zákona by se pak novelizovala až poté, protože se u ní očekává širší diskuze.

Některé hlasy v ČSSD uvažovaly i o tom, že zákonodárci sociálních demokratů připojí podpis k návrhu novely vypracovanému opozičními Piráty, to by však znamenalo porušení koaliční smlouvy s ANO.

Bude to rychlejší

Podle informací Seznamu se o možnostech, jak s novelou o státním zastupitelství postupovat, bavily na grémiu i špičky ČSSD. Nakonec se rozhodlo, že se ČSSD pokusí prosadit novelu vládní cestou a dohodnout se právě s ministryní Benešovou.

„Je zbytečné podepisovat poslanecký návrh, když vládní bude obsahovat totožnou úpravu. Navíc vládní cesta bude procesně rychlejší,” uvedl Chvojka.

Piráti svůj návrh dosud nepodali. Ještě před zmíněným jednáním grémia ČSSD předseda sněmovní pirátské frakce Jakub Michálek Seznamu řekl, že se čeká na výsledek vyjednávání, že by návrh ve Sněmovně podpořily i vládní hlasy.

„Je mi jedno, jestli to bude vládní novelou nebo tou naší,” řekl Michálek dále Seznamu s tím, že důležité pro něj je, aby byly nové regule přijaty co nejdříve. Obává se přitom, že v případě, kdy bude navržena celká velká novela, odsudne se konečné schvalování novely zákona o státním zastupitelství až do podzimu, což se podle něj míjí s aktuálními potřebami.

Podle právních expertů socialních demokratů však ani dílčí pirátská novela věc nemusí urychlit – i ona může projít Sněmovnou až v září. I k ní totiž musí vláda dát stanovisko, na které má 30 dní.

Reklama

Doporučované