Hlavní obsah

Čtyři arabské státy přerušily styky s Katarem. Destabilizuje bezpečnost a podporuje teroristy

Katar destabilizuje region, zní ze čtyř zemí. Ty s Katarem přerušily styky.Video: Ruptly, AP

 

Reklama

Země přerušily také letecké a námořní spojení. Katar má podporovat islamistické skupiny jako Muslimské bratrstvo nebo Hamás.

Článek

Bahrajn, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené arabské emiráty oznámily, že přerušují diplomatické styky s Katarem. Přerušily i letecké a námořní spojení. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace a destabilizuje bezpečnost v regionu. Informovala o tom agentura Reuters.

Čtveřice států Katar dlouhodobě obviňuje, že podporuje islamistické skupiny, jako například Muslimské bratrstvo či palestinský Hamás. Několik zemí Perského zálivu kvůli obavám z podpory islamistů ze strany Kataru odvolalo své velvyslance z Kataru už před třemi lety.

Bahrajnská vláda v prohlášení svůj aktuální krok zdůvodnila mimo jiné tím, že Katar podporuje teroristické aktivity a financuje skupiny napojené na Írán. Bahrajnské úřady rovněž vyzvaly své občany v Kataru, aby ho do 14 dnů opustili. Diplomaté by se měli stáhnout do 48 hodin. Podobné kroky oznámily i zbylé tři země.

Mezi Katarem a dalšími státy regionu panují dlouhodobě neshody. Minulý týden se katarská vláda snažila vyvracet, že tomu tak není. Učinila tak poté, co se na stránkách katarské oficiální tiskové agentury objevila údajná prohlášení vládnoucího katarského emíra šajcha Tamima bin Hamada, který v nich měl podporovat palestinské radikální hnutí Hamás a libanonské radikální hnutí Hizballáh. Katar tvrdil, že stránky jeho tiskové agentury napadli hackeři.

Katar je blízkým spojencem USA v regionu, na armádní základně v Kataru působí 10 000 amerických vojáků.

Reklama

Doporučované