Hlavní obsah

Cyklistická sezona na Uherskohradišťsku symbolicky opět skončí mezi vinohrady

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Cyklistickou sezonu na Uherskohradišťsku v sobotu 9. října symbolicky uzavře vyjížďka mezi vinohrady. Uskuteční se pošestnácté. Zájemci si mohou vybrat z pěti připravených tras, čtyř cyklistických a jedné pěší.

Článek

„Připraveno na nich bude 45 zastávek s nabídkou vína,“ sdělila Veronika Friedlová ze spolupořádajícího sdružení pro rozvoj cestovního ruchu Region Slovácko.

Účastníci si trasy volí podle délky a nabídky vinařů podél nich. Stezky jsou často pojmenované podle vinných odrůd. Nejdelší a nejnáročnější je stezka Blatnického Roháče, která má přes 60 kilometrů. V nabídce jsou i stezka Rulandského bílého a Muškátu moravského, za poučením a historií se lidé mohou vydat na stezku Po stopách cisterciáků. Sadská stezka je určena zejména příznivcům pěší turistiky, ale za vinaři lze také na této trase vyrazit na kole.

Lidé budou mít možnost ochutnat na trasách nejen vína od více než 20 vinařů, ale také škvarkovou pomazánku, slaninu, sýry nebo polévku kyselici. „Návrat ke společenským, kulturním a sportovním akcím vnímám velmi pozitivně. Podzim na Slovácku jsme zahájili vesměs folklorně a tradičně Slováckými slavnostmi vína a Slováckým festivalem chutí a vůní. Na kole vinohrady zase spojuje zdravý pohyb i vinařskou kulturu. Region ožívá i mimo letní sezonu, a to je dobře,“ uvedl předseda správní rady Regionu Slovácko a starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Vyjížďka odstartuje na uherskohradišťském Masarykově náměstí v 09:30. Registrovat k ní se lze od poloviny září na webu Regionu Slovácko, možná bude i v den konání přímo na místě. Startovné činí 150 korun. „Registrační poplatek zahrnuje pásku na ruku pro zvýhodněné degustace na vinařských zastávkách, brožuru s mapou a popisky tras, slosovatelný kupon do odpolední tomboly, pohárek vína či nealko nápoj po návratu na náměstí,“ uvedla Friedlová.

Na kole vinohrady je součástí seriálu akcí Krajem vína a za finanční podpory města Uherské Hradiště a Vinařského fondu ji pořádá Region Slovácko s Městským informačním centrem v Uherském Hradišti. Obdobná vyjížďka cyklistickou sezonu na Uherskohradišťsku na jaře také zahajuje. Letos ji však organizátoři vzhledem k epidemické situaci přeložili na léto. Vyjížděk mezi vinohrady se každoročně účastní stovky lidí.

Uherskohradišťsko má bohatou síť hojně využívaných cyklostezek. Páteřní je cyklostezka podél Baťova kanálu, města a obce v regionu však v posledních letech vybudovaly další trasy.

Reklama

Doporučované