Hlavní obsah

Znovín Znojmo má ze Švýcarska titul za nejlepší Rulandské víno na světě

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Nejlepší Rulandské víno na světě, v mezinárodním pojmenování Pinot, vyrobili ve Znovínu Znojmo.

Článek

Vinařství titul získalo ve švýcarském Sierre na soutěži Mondial des Pinots 2021 za polosladké Rulandské bílé 2018, výběr z hroznů z viniční trati Weinperky.

Kromě absolutního vítěze a velké zlaté medaile získal Znovín také zlatou medaili za polosuché π-víno Rulandské šedé 2019, pozdní sběr, z vinice Dívčí vrch ve Strachoticích. „Získat titul šampiona a jednu z desíti udělených velkých zlatých medailí na prestižní soutěži vín světového formátu, která je velmi úzce zaměřená na jednu z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných odrůd na světě, to se skutečně podaří jen zcela výjimečně,“ uvedl sommelier Znovínu Martin Šmíd.

Kromě znojemského vinařství získalo zlatou mediali i Zámecké vinařství Bzenec za Rulandské bílé 2019, Terroir Morava z trati Vracov – Klínky a stříbrnou medaili vinařství Mikrosvín Mikulov za Rulandské šedé 2019, Traditional Line z viniční trati Kotelná.

Soutěž Mondial des Pinots, která se koná pod hlavičkou Vinofed (Světová federace významných mezinárodních soutěží vín a destilátů) je jedinou soutěží na světě orientovanou pouze na vína vyrobená z odrůd Pinot, tedy Rulandské. Letošního ročníku se zúčastnilo 1037 vín od 335 výrobců z 20 různých zemí. Porota udělila deset velkých zlatých a 154 zlatých medailí.

Reklama

Související témata:

Doporučované