Hlavní obsah

Glosa: Pivo s Fialou, nebo víno se Schillerovou? Volby rozhodne jih Moravy

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Zásadní výstřel volební bitvy padne letos na jižní Moravě. Ilustrační snímek kanónu pod Špilberkem.

Reklama

Článek

Převolební pozornost upřená na Ústí není úplně oprávněná, výsledek je předem jasný. Zajímavější drama uvidíme v Brně a okolí.

Všichni se u piva či kávy pořád dokola rádi bavíme nekonečnými debatami, jak dopadnou volby. A kdo s kým po volbách půjde a vytvoří vládu.

Letos je velká pozornost přirozeně upřena na Ústecký kraj, kde se utkají dva ze tří adeptů na premiéra: lídři ANO Andrej Babiš a koalice Pirátů se Starosty Ivan Bartoš.

Upřímně řečeno – tenhle zájem je zbytečný. Souboj je to sice prestižní, ale s předem jasným výsledkem. Severní Čechy jsou region, kde chodí tradičně volit nejméně lidí (50 procent) a jsou baštou levice a extremistů. ANO tu mělo v minulých volbách nejlepší výsledek – 37,5 procenta hlasů.

Kde se tedy rozhodne, jestli většinu křesel ve Sněmovně obhájí Babiš se svými spojenci, anebo ji získá dnešní opozice? Klíčové jsou čtyři největší kraje, kde se dohromady rozděluje polovina z 200 mandátů – Praha, Středočeský, Moravskoslezský a Jihomoravský.

V hlavním městě i ve středních Čechách mají opoziční koalice – Spolu a PirStan – velkou šanci dohromady získat přes 50 procent hlasů.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Naopak v Moravskoslezském kraji už posledně téměř polovinu hlasů získaly jen Babišovo ANO a Okamurova SPD, s komunisty byly skoro na 60 procentech.

Nejnapínavější, a možná i rozhodující střet se proto odehraje v poněkud opomíjeném regionu – na jižní Moravě. Tady jsou šance obou táborů vyrovnané a v jejich čelech tu proti sobě stojí dvě silné figury. Petr Fiala jako lídr koalice Spolu a Alena Schillerová v čele kandidátky ANO.

Jihomoravský kraj je voličsky nesourodý. V Brně, kde ANO skončilo v korupční stoce, boduje opozice. Naopak pohraničí – hlavně Znojemsko, ale částečně i Břeclavsko a Hodonínsko – už roky drží levice.

Co nakonec bude rozdílovým momentem, který přikloní rafičku vah na stranu obhájců, nebo vyzyvatelů?

V tradičním lidoveckém regionu to klidně jako bonus pro koalici Spolu mohou být hlasy pro KDU-ČSL, jejíž síla tu ještě v posledním roce vzrostla díky popularitě hejtmana Jana Grolicha.

V případě ANO může být rozdílovou hráčkou klidně i ministryně financí Alena Schillerová, která v kampani brázdí na elektrokole vinice, básní o místní pohodě i srdečných lidech a objevuje cimbálovku.

Elitáři se jí sice posmívají, ale podle sociologů ji voliči považují za političku, jež umí lidem naslouchat a je nekonfliktní, což je v hnutí ANO vzácnost.

Budou víc debaty Petra Fialy nad Starobrnem, nebo projížďky Aleny Schillerové nekonečnými vinicemi? Sledujte jižní Moravu!

Reklama

Doporučované