Hlavní obsah

Cyklón Idai způsobil na jihu Afriky škody za více než dvě miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Cyklón Idai způsobil na jihu Afriky podle Světové banky škody za více než dvě miliardy dolarů.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Ničivý cyklón Idai, který v březnu zasáhl Mosambik, Zimbabwe a Malawi, způsobil v těchto afrických zemích škody za více než dvě miliardy dolarů (asi 45 miliard korun). Vyplývá to z předběžného odhadu Světové banky.

Článek

Cyklón Idai, který v březnu zasáhl Mosambik, Zimbabwe a Malawi, si vyžádal životy více než 1000 lidí. V Mosambiku následně propukla epidemie cholery. Světová banka vyčíslila předběžný odhad škod na infrastruktuře a lidských životech na dvě miliardy dolarů.

Bouře se zformovala u východního pobřeží Mosambiku na začátku března a poté zasáhla i Zimbabwe a Malawi. Vítr, který bouři provázel, dosahoval rychlosti až 200 kilometrů za hodinu. Nejhůře bylo postižen mosambické přístavní město Beira, které byo z 90 procent zničeno.

Podle Světové banky byly katastrofou postiženy celkem asi tři miliony lidí. Cyklón zničil také koridor, který spojoval mosambické město Beira se sousedním Zimbabwe, Malawi a Zambií. Narušil se tak regionální obchod a dodávky paliva, pšenice a dalšího zboží.

Největší škodu cyklón napáchal v Mosambiku. Podle oficiálních čísel OSN zveřejněných v deníku Huffington Post v Mosambiku zemřelo 602 lidí, 1641 bylo zraněno a téměř 240 000 domácností bylo srovnáno se zemí nebo těžce poničeno. V zemi krátce po záplavách vypukla i epidemie cholery, potvrzených je téměř 5000 případů, 8 lidí v důsledku onemocnění zemřelo. Celkový počet lidí zasažených katastrofou se v této africké zemi vyšplhal na 1,8 milionu.

Zimbabwe cyklón ochromil o něco později. Přírodní katastrofa usmrtila 344 lidí, 200 dalších bylo zraněno, na 16 000 lidí muselo opustit své domovy. OSN uvádí 250 000 Zimbabwanů, které cyklón zasáhl.

V Malawi má cyklón na svědomí 60 úmrtí a 672 zraněných. Téměř 20 000 lidí dočasně přišlo o své domácnosti, celkový počet zasažených katastrofou podle OSN dosáhl čísla 868 000.

OSN nyní žádá dárce o 282 milionů dolarů (zhruba 6,3 miliardy korun) na financování pomoci v následujících třech měsících. Světová banka vyzvala ke „globální spolupráci“, protože oživení a rekonstrukce probíhají v případě chudých a zranitelných skupin obyvatelstva „v souvislosti s rizikem klimatu a katastrof“.

Reklama

Doporučované