Hlavní obsah

Cylinders Holding za duben vyveze 30 000 medicinálních lahví

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostravský výrobce medicinálních lahví Cylinders Holding jich vyveze tento měsíc okolo 30 000, hlavně do Evropy. ČTK to dnes řekl generální ředitel holdingu Jan Světlík.

Článek

Kyslíkové lahve se používají mimo jiné při plicní ventilaci nasazované při těžkém průběhu nemoci covid-19. Česká republika si je neobjednala. Holding dnes 160 lahví daroval Asociaci krajů ČR.

„Když vezmu průměr loňského roku, celá skupina děláme nějakých 1000 kusů měsíčně. Udělali jsme si kapacity, že můžeme udělat až 40 000, teď v dubnu to bude asi 30 000,“ řekl Světlík. Měsíční tržby tak přesáhnou 100 milionů korun. Holding má objednávky i na další měsíce, lahve vyváží do Evropské unie, ale třeba také do pěti afrických zemí.

Jde o segment, v němž poptávka výjimečně stoupla v době, kdy se ve většině odvětví výroba naopak omezovala. „Myslím, že v Evropě nebyl stát, který měl nějaké bezpečné zásoby téhle komodity,“ řekl Světlík. Očekává, že státy budou mít o lahve zájem pro případ druhé vlny pandemie. „Budou dvě fáze. První fáze je, že se aktuálně něco potřebuje, máme nějaký problém, něco jsme nezvládli, nezajistili, a druhá je potom plnění do státních hmotných rezerv, takové nedotknutelné zásoby,“ řekl Světlík.

Když o lahve neměl zájem český stát, nabídl alespoň minimální zásobu krajům. Lahve za Asociaci krajů převzal moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Řekl, že se rozvezou jednotlivým krajům.

„Můžeme v případě potřeby vytvořit nouzová lůžka s kyslíkovými přístroji, které jsou potřeba při těžkých průbězích této choroby. Když si vezmete, že u jednoho lůžka musí být minimálně dvě lahve, tak 160 lahví znamená 80 lůžek, které tímto můžeme rychle zásobit,“ řekl Vondrák.

Uvedl, že teď je technologií dostatek. „Pravda je taková, že ne nadarmo se hovoří o druhé vlně, ta hrozba tady je. Je reálná, musíme se na ni připravit a pak takovéto kyslíkové lahve se stávají klíčovými,“ řekl.

Moravskoslezský kraj by podle něj lahve mohl dát například Bílovecké nemocnici, která je určena pro nemocné s covid-19 a seniory. Je tam 100 lůžek a ne všechna mají ventilaci. Vondrák řekl, že kraj bude chtít nakoupit další lahve.

„Budeme chtít mít zázemí, které není jenom o desítkách, ale o stovkách, protože pravda je taková, že nelze očekávat, že do týdne, měsíce koronavirus zmizí a nebezpečí bude pryč. My se s ním budeme potýkat dlouhé měsíce, možná i roky,“ řekl hejtman.

Cylinders Holding produkuje vysokotlaké ocelové lahve a jejich aplikace, disponuje také speciální technologií na výrobu tlakových nádrží pro vodík a technické plyny. Vyprodukuje zhruba milion vysokotlakých ocelových lahví ročně. Holding působí i v Polsku, Chorvatsku, Německu, Velké Británii, Spojených arabských emirátech a Rusku. Celý holding má okolo 1000 zaměstnanců, z toho přes 400 v Česku.

Reklama

Související témata:

Doporučované