Hlavní obsah

Czech Press Photo zveřejnila letošní seznam nominantů. Je mezi nimi i Tomáš Svoboda ze Seznamu

Svoboda na Národní: 17. listopad 2017 a netradiční pohled na oslavy jednoho z nejdůležitějších dnů naší historie. Národní třída objektivem Tomáše Svobody.Video: Tomáš Svoboda

 

Reklama

Letošní ročník tuzemské fotožurnalistické soutěže Czech Press Photo nemá žádné dominantní téma. Mezi nominovanými snímky, které pořadatelé představili, se několikrát objevuje premiér Andrej Babiš (ANO) nebo protesty na Slovensku po vraždě novináře Jána Kuciaka.

Článek

Z více než čtyř stovek domácích fotografů vybrala porota pět desítek snímků či sérií, které poslala do finále. Ve třech vlastních kategoriích soutěží také video.

O tom, který snímek se stane Fotografií roku, se rozhodne 20. listopadu, výsledky budou oznámeny při slavnostním ceremoniálu na Staroměstské radnici. Stejného dne večer bude výstava otevřena pro veřejnost.

V Czech Press Photo se soutěží v osmi kategoriích Aktualita, Problémy dnešní doby, Každodenní život, Umění a Kultura, Sport, Portrét, Příroda a věda a Lifestyle. Každá z kategorií má tři nominace za jednotlivý snímek a tři za sérii. Tři jsou také snímky nominované na Grant Prahy, cenu honorovanou, stejně jako Fotografii roku, 120 tisíci korun. V případě Grantu Prahy jsou peníze určené na další dokumentaci proměn a života hlavního města.

+11

V kategorii Aktualita mají nominaci Tomáš Benedikovič z Denníku N se snímkem Za slušné Slovensko, který zachycuje vlnu protestů pořádaných pod stejným jménem po vraždě Jána Kuciaka. Michal Čížek z AFP uspěl před porotou s fotografií Andrej Babiš, na níž šéf hnutí ANO vyjadřuje polibkem na čelo svůj vděk za úspěšnou volební kampaň PR manažerovi Marku Prchalovi krátce po vítězných volbách 21. října 2017. Třetí nominaci má Petr David Josek z AP se snímkem Ruský prezident Vladimir Putin po finále MS ve fotbale.

Benedikovič má nominaci i za sérii, na níž zachytil Babiše v Jihlavě na jednom z posledních předvolebních mítinků. Boris Németh ze serveru týždeň.sk také soutěží se snímky ze slovenských demonstrací a třetí mezi nominovanými sériemi v této kategorii je Radek Cihla (Empresa Media) za cyklus Smutný návrat hrdinů, který ukazuje repatriaci těl tří českých vojáků, kteří padli v Afghánistánu.

Za své reportáže byl nominován i Tomáš Svoboda ze Seznam.cz se svou reportáží z oslav výročí Sametové revoluce na Národní třídě z minulého roku.

„Přimět veřejnost k zamyšlení a interakci“

„Letošní ročník Czech Press Photo byl plný překvapení, zejména co se týká témat v kategoriích. Žádné téma vyloženě nerezonovalo a nedominovalo. Ostatně, jednou z rolí soutěže je přinášet témata, o kterých se příliš nemluví, a přimět veřejnost k zamyšlení a interakci,“ uvedl předseda poroty Petr Josek.

Loni se fotografií roku stal snímek s názvem Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem. Jeho autor Martin Bandžák z agentury Magna ho vyfotil telefonem; forma snímku tak vyvolala možná větší debatu než jeho obsah.

Reklama

Doporučované