Hlavní obsah

Dali mi na hlavu igelitový pytel a použili elektrošoky, popisuje výslech svědek Jehovův

Svědci Jehovovi popisují, jak s nimi zachází ruská policie.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Několik příslušníků sekty svědků Jehovových tvrdí, že byli během policejních výslechů v ruském městě Surgut zbiti, škrceni a také mučeni.

Článek

Policie se zajímala o jejich náboženské aktivity. A i z dalších ruských měst přicházejí zprávy o tvrdých policejních zákrocích proti této náboženské skupině.

„Dali mi na hlavu igelitový pytel. Když jsem se začal dusit, tak mi ještě dali ruku na ústa a na zadek mi přiložili něco, co musel být asi elektrický paralyzér,” říká Vjačeslav Boronos. Ten také tvrdí, že policie vnikla k němu do bytu a zatkla jeho ženu a syna. Během razií bylo téhož dne v Surgutu zadrženo 19 členů této komunity. Osm z nich uvádí, že byli při výsleších mučeni. Artjom Kim tvrdí, že ho bili celé dvě hodiny.

„Svázali mi ruce a začali mě mlátit do lýtek nějakým tvrdým předmětem. Bolelo to. A do nohou mi pouštěli elektrické šoky. A ještě předtím mi polili nohy vodou,” popisuje policejní násilí další člen náboženské sekty.

Razie v Surgutu se staly součástí rozsáhlejšího zátahu na ruské svědky Jehovovy. V roce 2017 byla tato náboženská skupina se sídlem ve Spojených státech označena v Rusku za extremistickou organizaci a její aktivity jsou zakázány. Nedávno došlo také k uvěznění některých věřících, jiným zase bylo uloženo domácí vězení kvůli obvinění z extremismu.

Reklama

Související témata:

Doporučované