Hlavní obsah

Další ekologický krok. Do sadů pustili v Karlových Varech místo sekaček ovce

Foto: město Karlovy Vary

Pokud nebude dvacet ovcí stačit, přidají k nim v Karlových Varech dalších deset.

Reklama

Do unikátního ovocného sadu vypustily Lázeňské lesy Karlovy Vary dvacítku ovcí, které budou spásat trávu. V minulosti tady trávu plošně sekali a sváželi do kompostárny. Nasazení ovcí je ekonomičtější i ekologičtější.

Článek

„Sad třešní a višní o rozloze více než dvou hektarů u Pražské silnice je svým zastoupením ovocných dřevin v Karlovarském kraji unikátní. Roste zde sto devadesát stromů. Dvě třetiny z nich byly vysazeny pravděpodobně před druhou světovou válkou. Najdeme tu několik desítek starých odrůd. Mezi nejvzácnější patří Lyonská raná třešeň, žlutoplodá třešeň Droganova, měkkoplodé odrůdy Kaštánka a Růžovka. Mezi ovocnářské klenoty patří také pěstované odrůdy višní Amarelka královská, Královna Hortenzie nebo Sladkovišeň raná,“ uvedl magistrát.

Foto: město Karlovy Vary

Pohled na pasoucí se ovce navíc bude zajímavým zpestřením pro cestující přijíždějící do Karlových Varů.

Pro Lázeňské lesy Karlovy Vary, které mají sad ve své správě, znamená pastva úsporu nákladů za sečení trávy. Navíc tím zajistí ekologický a šetrný způsob hospodaření, který je v souladu s jedinečností starého porostu.

Dvě bahnice a osmnáct jehňat zapůjčil na letní pastvu soukromý zemědělec. Napájení ovcí je zajištěno z nádrží. V případě nepříznivého počasí najdou zvířata kryt v propustku pod starou Pražskou silnicí a na zimu se vrátí ke svému chovateli. Pokud nebude dvacet ovcí stačit na vypásání sadu, bude jejich počet navýšen o dalších deset.

Foto: město Karlovy Vary

Ovce pomáhají k ekologickému a šetrnému způsobu hospodaření, který je v souladu s jedinečností starého porostu.

Bezpečí zvířat zajišťuje 450 metrů dlouhá zeď podél silnice, kterou doplní dalších 150 metrů oplocení z dřevěných kůlů a lesnického pletiva.

„I když je sad oplocený, bude nadále přístupný pro všechny obyvatele, kteří mají zájem ochutnat směsici starých odrůd. Je však důležité dodržet zákaz vstupu psů a pořádně zavírat vstupy do sadu, aby nedošlo k ohrožení ovcí,“ upozorňuje ředitel lázeňských lesů Stanislav Dvořák.

Reklama

Doporučované