Hlavní obsah
Online

Rozpočet prošel druhým čtením. Premiér a většina ministrů nedorazili

Jednání Poslanecké sněmovny.Video: PSP

 

Reklama

aktualizováno •

Novela státního rozpočtu na letošní rok prošla druhým čtením. Dění ve Sněmovně jsme sledovali online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Nový návrh státního rozpočtu na tento rok zatím počítá se schváleným schodkem půl bilionu korun. Piráti ho navrhují dodatečně snížit až o 25 miliard.

- Ve druhém čtení poslanci navhrli přesuny částek mezi kapitolami rozpočtu v hodnotě 165 miliard korun. Například lidovci požadují poslat víc peněz na podporu rodin a stavbu obecních bytů. Komunisté zase od vlády chtějí předložit plán konsolidace veřejných financí v letech 2021 až 2027.

- Sněmovní rozpočtový výbor doporučil jedinou „poslaneckou“ úpravu, a to z pera premiéra Andreje Babiše. Babišův návrh přesouvá 100 miliard korun z rozpočtové rezervy do běžných kapitol. Třetí - závěrečné - čtení rozpočtu by se mělo odehrát příští středu.

  • Glosa Martina Čabana: Když je kasa otevřená…

    Poslanci ukončili druhé čtení novely zákona o státním rozpočtu, která pro letošní rok počítá s půlbilionovým schodkem. Má jít o reakci na ekonomické dopady boje s koronavirem. Ale když už se státní kasa otevřela dokořán, proč si tu a tam nějakým pozměňovacím návrhem nepřihřát vlastní politický předvolební gulášek. A tak lidovci přispěchali se svým evergreenem navýšení důchodů o 500 korun za každé vychované dítě – osm miliard, to se přece v půlbilionové částce ztratí jedna dvě. Inu, neprojde to. ODS sice nechce moc hýbat s penězi v rozpočtu, ale nějaké to vystoupení o potřebě snižovat daně se samozřejmě hodí.

    Pozměňovacích návrhů není zase tak moc. Vzhledem k tomu, že se o letošním plánu státních financí mluví už počtvrté, nápady jaksi docházejí. Zato je možné, že při finálním schvalování zákona budou poslanci takzvanými doprovodnými usneseními vládu k lecčemu vyzývat – aby ukázala, jak je připravena na druhou vlnu epidemie, aby ukázala, jak po dluhovém mejdanu vrátí hospodaření státu do normálnějších kolejí, aby zajistila přes hmotné rezervy dostatek zdravotnických prostředků a tak dále.

    Vzhledem k tomu, že vláda skoro jistě nedokáže schválený půlbilion utratit (na to nemá dost připravených projektů, navíc záruky za podnikatelské úvěry povážlivě drhnou), je to celé vlastně jen tak naoko. Skutečný schodek letošního rozpočtu kvůli tomu bude nejspíš o dost nižší a Alena Schillerová se bude tvářit jako vynikající hospodář.

  • Rozpočet prošel druhým čtením

    Novela rozpočtu prošla druhým čtením. Poslanci v jeho rámci navrhli změny rozpočtu za více než 165 miliard korun. Sněmovna se shodla na zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na sedm dní, závěrečné čtení se tak bude moci odehrát příští středu.

  • Komunisté požadují od vlády plán konsolidace

    Komunisté navrhují k novele státního rozpočtu přijmout dvě doprovodná usnesení. Sněmovna by si měla podle návrhu Jiřího Dolejše (KSČM) vyžádat od vlády plán konsolidace veřejných financí v letech 2021 až 2027. Druhé Dolejšovo usnesení se týká zajištění peněz na počítačové vybavení škol a případně i žáků pro výuku na dálku už od příštího školního roku.

  • Andrej Babiš se sešel s rektorem Zimou

    Místo projednávání rozpočtu s rekordním půlbilionovým schodkem se premiér Andrej Babiš sešel s rektorem Karlovy univerzity. Tomáš Zima mu „přišel říct, že má stavební povolení na kampus“.

  • Glosa Martina Čabana: Babiš by se smál. Kdyby ve Sněmovně byl

    Ekonomický expert ODS Jan Skopeček, poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková a poslanec ČSSD Václav Votava se při druhém čtení státního rozpočtu tvrdě pustili do účtování s klausovskými devadesátými lety. Skopeček vyčetl Gajdůškové, že vlády ČSSD v prvních letech nového milénia hospodařily s vysokými schodky, Gajdůšková jejich výši hájila sanací povodňových škod a hojením ran bankovního socialismu devadesátých let.

    Bylo to dramatické, Skopeček Klausovu éru sveřepě bránil, Votava přišel s jejím popisem „zhasnout, rozkrást, rozsvítit“. Náramně se bavili především Piráti. Královsky by se bavil nepochybně i Andrej Babiš, pokud by mu státní rozpočet stál za to, aby se do Sněmovny obtěžoval dostavit.

  • KDU-ČSL navrhuje víc peněz na byty

    Místopředseda a šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek navrhuje finančně posílit výstavbu obecních bytů v letošním roce a rozpočet SFPI. „Přicházíme také s návrhem, aby na každé dítě, kde je u pracujících rodičů vyživovací povinnost, šel jednorázový příspěvek na dítě 5 000 korun,“ představil další návrh. Náklady na rozpočet by podle Bartoška činily 11 miliard korun. Místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Vít Kaňkovský pak žádá 1,5 miliardy korun na dofinancování sociálních služeb.

  • Poslanec ČSSD: Hlasovat se mi bude těžce

    Poslanec za vládní ČSSD Václav Votava zkritizoval připravený rozpočet, vadí mu například to, že nejsou respektována doporučení Národní rozpočtové rady. „Zvedat ruku pro obrovský deficit nebudu snadno,“ uvedl Votava. Dodal, že pro původní vládní návrh, který počítal se 137 miliardami v rezervě, by nehlasoval vůbec. Rezerva by se měla podle nejnovějších plánů snížit zhruba o 100 miliard korun.

  • Kalousek si utahuje z premiérova „Čau, lidi“

    „Predikce propadu příjmů je zatížena velmi silnými riziky. Mně tedy Matka Země i Otec Slunce říkali včera po slunovratu, že to bude víc než těch 220 miliard, ale tak uvidíme,“ řekl na adresu plánů vlády poslanec Miroslav Kalousek. Narážel tak na pravidelné nedělní hlášení Andreje Babiše. V něm premiér nedávno tvrdil, že Matka Země i Otec Slunce Čechům vzkazují, aby spolupracovali.

  • Ministerské lavice jsou prázdné

    Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) upozornil na to, že na projednávání rozpočtu jsou přítomni pouze dva členové vlády. „Je to skandální,“ komentoval to poslanec.

  • Jurečka: Důchodkyním 500 korun za každé dítě

    Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce do novely rozpočtu prosadit rezervu 8 miliard korun na podporu seniorek. Každá by podle jeho návrhu měla k důchodu dostávat 500 korun měsíčně za jedno vychované dítě. Na změnu v rozpočtu by měla navazovat novela zákona o důchodovém pojištění.

  • ODS chce nechat víc peněz lidem

    ODS navrhuje devět zákonů, které by například díky změně daní nechaly lidem z výplaty o 130 až 140 miliard korun ročně navíc. Podle ODS jde o částku, kterou chce vláda vyplácet formou dotací, které ale přinášejí administrativu a nedosáhne na ně každý. Mezi navrhovanými zákony je například zrušení superhrubé mzdy a rovná daň 15 %. „To by mělo lidem nechat v peněženkách 60 miliard ročně navíc,“ popsal poslanec Zbyněk Stanjura.

  • Piráti chtějí snížit schodek

    Piráti navrhují dodatečně snížit schodek rozpočtu o 11, 16 nebo 25 miliard. O tolik by se měla snížit státní rezerva. V navrhovaném rozpočtu není podle Ferjenčíka u zhruba 57 miliard korun jasné jejich využití. „Tam vidíme velký prostor pro úspory. Současně vláda může potom rezervu opět navýšit tím, že udělá provozní úspory,“ uvedl poslanec Mikuláš Ferjenčík. Ministerstva by podle něj mohla například ušetřit na výdajích za PR služby.

  • Podpora pro Babiše

    Ve druhém čtení mohou poslanci navrhovat přesuny částek mezi kapitolami rozpočtu. Sněmovní rozpočtový výbor doporučil jedinou „poslaneckou“ úpravu, a to z pera premiéra Andreje Babiše. Babišův návrh přesouvá část peněz z rozpočtové rezervy do běžných kapitol. Vláda původně navrhla rozpočtovou rezervu v objemu asi 137 miliard, pozměňovací návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) ji zhruba o 100 miliard snižuje.

Reklama

Hlavní zprávy