Hlavní obsah

Další muž do čela boje USA s koronavirem. Tentokrát je to Trumpův zeť

Foto: Profimedia.cz

Jared Kushner při svém projevu na čtvrteční tiskové konferenci. Na snímku s viceprezidentem Mikem Pencem.

Reklama

Americký boj proti COVID-19 má novou tvář. Do jeho čela se dostal zeť a hlavní poradce amerického prezidenta Jared Kushner. Muž, který si vzal Trumpovu dceru Ivanku a se zdravotnictvím má pramalé zkušenosti.

Článek

Poprvé Kushner před americký národ, který má kvůli rozsáhlému testování oficiálně nejvyšší počty nakažených, předstoupil ve čtvrtek. Na tiskové konferenci podle britského deníku The Guardian uvedl, že mu Trump dal pokyn k tomu, aby se zbavil všech překážek, jakých bude potřeba. A aby zajistil, že týmy v čele koronavirového boje uspějí. „Prezident po nás také chtěl, abychom se ujistili, že přemýšlíme dost kreativně. Že jsme našli ty nejlepší mozky z celé země, že dostáváme ty nejlepší nápady,“ dodal Kushner na čtvrteční tiskovce.

O jaké že týmy, jež Trumpův zeť zmínil, se jedná? Zatímco Kushner podle amerického serveru Politico velí „skupině ze soukromého sektoru“, viceprezident Mike Pence má na starost vládní odnož. Obě seskupení mají stejný cíl – rozšířit a co nejvíc zpřístupnit testování na COVID-19, zvýšit produkci tolik potřebného zdravotnického materiálu a vyřešit, jak jej dostat na místa, která ho potřebují nejvíce.

Ačkoliv byl čtvrteční výstup na tiskové konferenci Kushnerův první veřejný v souvislosti s koronavirem, podle médií americký zápas s COVID-19 řídí ze zákulisí už nějakou dobu. Získal dokonce i pravomoc ve Federální agentuře pro řešení krizových situací FEMA, jež řídí strategii boje s virem a plánuje protiepidemické operace. O kormidlo se dělí právě s viceprezidentem Pencem.

Podle serveru Politico se jako úspěšnější jeví Kushnerův tým. Zařídil nouzové letecké zásobování zdravotnického materiálu do Spojených států, crowdsourcingem získal darované roušky i rukavice a velmi rychle přišel s plánem „poslední záchrany“ – jak co nejvíc navýšit počet ventilátorů v nemocnicích.

„Stínová pracovní skupina“

Ne vše je ale v tomto ohledu růžové. Kushnerova skupina měla podle amerických médií duplikovat federální týmy a jejich operace. A její rychlá rozhodnutí, která byla zaměřena spíše na krátkodobé řešení akutních problémů, vyvolala podle rozhovorů Politica se zástupci různých vládních odvětví (a to i s těmi z pater nejvyšších) obavy. Kushner má navíc Trumpovu plnou důvěru. To někteří šéfové amerických zdravotnických úřadů říct nemohou.

Zprávy v médiích podle Guardianu naznačují, že Kushner, developer bez zkušeností se zdravotnictvím, vede jakousi „stínovou pracovní skupinu“. Ta má představovat konkurenci vůči té Pencově oficiální. Trumpova důvěra navíc z Kushnera dělá jedinečný styčný bod, který k sobě přitahuje zástupce nejrůznějších úřadů a vládních agentur.

Sám prezidentův zeť se totiž označil za „aktivátora vládních agentur k překonávání překážek“. Ačkoliv podle The New York Times Kushner a jeho spojenci tvrdí, že do koronavirového boje vnesli pořádek, skutečnost tomu neodpovídá.

Někteří úředníci podle NYT naopak říkají, že Kushner do americké reakce na epidemii vnesl další zmatek. Třeba, když si připsal uznání za věci, které už byly dávno v pohybu, nebo se oháněl sliby, jež nesplnil. Například, když mluvil o rozsáhlé síti odběrných míst pro testování z auta, na jejíž vznik nedošlo.

Nebo, když ve čtvrtek mluvil o federálních zásobách léků i zdravotnických pomůcek jako o těch, na které jednotlivé postižené oblasti nemají nárok. A že nejdřív mají žádat státy, do nichž spadají, o jejich zásoby. Novináři podle listu The Washington Post rychle poznamenali, že takto „federální zásoby“ oficiálně definovány nejsou. Že jde o materiál, o který můžou oblasti jako státy, města nebo třeba teritoria požádat, dojdou-li jim jejich vlastní zásoby. V pátek, tedy poté, co se Kushner takto kontroverzně vyjádřil, se ale definice federálních zásob změnila. A to tak, aby to lépe odpovídalo právě výroku Trumpova zetě.

Komunikační šum na lince FEMA - Bílý dům

Jiní úředníci podle NYT uvedli, že Kushnerův příchod situaci vyloženě zhoršil. Třeba, když FEMA dostala od Bílého domu nečekaný balíček nařízení včetně toho, aby rozposílala zdravotnické vybavení i do států, které o ně formálně nepožádaly. A to na základě telefonních hovorů Trumpa s jejich guvernéry.

Stalo se tak v březnu v případě států Illinois a New Jersey – Kushnerův tým nařídil Federální agentuře pro řešení krizových situací, aby tam okamžitě poslala požadovaný materiál. Mezi zaměstnanci úřadu tehdy takové jednání vyvolalo obavy, že se kvůli tomu zdravotnické pomůcky nedostanou do států, které je potřebují nejvíce. Například do Washingtonu. Kontaktovali proto ředitele krizových štábů obou států, kterým už Bílý dům pomůcky slíbil, a požádali je, aby podali formální žádost o materiál.

„Mezi FEMOU a Bílým domem je nějaký komunikační šum,“ řekl pro The New York Times demokrat, člen Sněmovny reprezentantů za stát Mississippi a předseda sněmovního výboru pro vnitřní bezpečnost Bennie Thompson. „FEMA byla do americké reakce zapojena proto, aby poskytla podporu z hlediska logistiky. A Bílý dům by ji měl nechat dělat svou práci. Není důvod, aby jí Jared (Kushner) nebo nějaká jiná nezkušená osoba stála v cestě,“ uzavřel Thompson.

Kushner nicméně není jediná osoba v čele koronavirového boje, která nevyvolala nadšení. Před několika týdny zvolil Trump do čela vládního protikoronavirového týmu Mikea Pence – ani za tuto volbu ale prezident potlesk nesklidil. Na rozdíl od Kushnera sice Pence má zkušenost s řešením krize veřejného zdraví, podle kritiků ale nebyl zrovna úspěšný.

Pence působil jako guvernér Indiany v době, kdy stát čelil šíření viru HIV. Na krizi měl tehdejší guvernér podle amerických médií i kritiků na sociálních sítích zareagovat příliš pomalu. A to vedlo k infikování více než 200 lidí. Penceovi kritici tvrdí, že epidemii HIV viceprezident vlastně pomohl. A to tím, že jakožto odpůrce potratů podfinancoval kliniky plánovaného rodičovství. Ty zároveň ve státě Indiana dělaly testy na onemocnění virem HIV.

Reklama

Doporučované