Hlavní obsah
Online

Ve Francii zemřelo na koronavirus již přes 6500 lidí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ve Francii podlehlo již 6507 lidí nemoci COVID-19. Ve francouzských nemocnicích zemřelo za posledních 24 hodin 588 pacientů s koronavirem, což je dosud největší jednodenní nárůst. V zemi je 64 338 potvrzených případů.

Článek

Novým evropským epicentrem nákazy se dnes stalo Španělsko. Za jeden den tam zemřelo 932 lidí, nemocných je v zemi už 117 710. Koronavirem se po celém světě nakazilo více než milion lidí.

Itálie v posledních 24 hodinách zaznamenala dalších 760 obětí nákazy koronavirem. Celkem tu na COVID-19 zemřelo již 13 915 lidí. Počet nakažených vzrostl na 115 242. Itálie je co do počtu obětí nejvíce zasaženou zemí na světě.

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem roste i v Německu, přibližuje se hranici 80 000. Za posledních 24 hodin přibylo 6174 infikovaných, informoval dnes na své webové stránce Institut Roberta Kocha (RKI). Nemoci COVID-19 podlehlo v zemi již více než tisíc lidí.

V pevninské Číně za čtvrtek přibylo 31 nových potvrzených případů a čtyři další úmrtí. S výjimkou dvou byly všechny nové případy nákazy zjištěny u lidí, kteří se do Číny vrátili z ciziny. Čínské úřady začaly tento týden zveřejňovat také počty pacientů s koronavirem, kteří nejeví příznaky onemocnění.

Počet nakažených ve Spojených státech překonal 245 tisíc. Starosta New Yorku Bill de Blasio vyzval obyvatele města, aby si na veřejnosti zakrývali nos a ústa, a bránili tak dalšímu šíření koronaviru.

Vývoj situace ve světě sledujeme online:

  • Akcie v USA klesly po nepříznivých údajích o trhu práce

    Americké akcie dnes oslabily po nepříznivých údajích o vývoji trhu práce ve Spojených státech. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 1,69 procenta a obchodování zakončil na 21.052,53 bodu.

    Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že ve Spojených státech během března v důsledku šíření koronaviru zaniklo zhruba 701 000 pracovních míst, což je výrazně více, než se očekávalo.

  • RBK: V ruské pomoci USA byly i věci firmy pod americkými sankcemi

    Mezi zdravotnickým materiálem poslaným Ruskem Spojeným státům na pomoc v boji proti koronaviru byly i výrobky koncernu KRET, který je na americkém sankční seznamu. Informovala o tom dnes ruská agentura RBK.

    Na nejtvrdším sankčním seznamu USA po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krymu je KRET podle RBK od července 2014. Američtí občané a firmy s koncernem nesmějí uzavírat žádné transakce; výjimky může schválit jen ministerstvo financí. Sankce se zároveň týkají i dceřiných podniků koncernu.

  • Guvernér Colorada vyzval k nošení roušek na veřejnosti

    Jared Polis, guvernér amerického státu Colorado, vyzval všechny občany svého státu k nošení ochranných roušek na veřejnosti. Polis to oznámil na tiskové konferenci a později sdílel novinku i na svém Twitteru. Požádal také, aby lidé nenosili chirurgické a zdravotnické roušky, ale ochranné masky domácí výroby. Profesionální roušky mají přenechat ohroženým zdravotníkům.

  • Albánie hlásí 27 nových případů, zemi čeká další zákaz vycházení

    Albánie v pátek oznámila 27 nových případů nákazy koronavirem. Jde o druhý největší denní nárůst v počtu nakažených. Země proto na víkend vyhlásila 40hodinový zákaz vycházení. Již třetí v řadě. Koronaviru v zemi podlehlo 17 lidí.

  • USA: Zemřel řidič autobusu, který si stěžoval na kašlající pasažérku

    Ve středu podlehl koronaviru řidič autobusu z amerického města Detroit. Ten si před několika dny stěžoval ve videu, které zveřejnil na svůj Facebook, na neohleduplnou pasažérku, která kašlala, aniž by si ústa zakryla rukou. 50letý Jason Hargrove sdílel video 21. března, zemřel zhruba 10 dní poté.

    Hargrove si ve videu stěžoval, že se cítil ženou „ohrožený“. Také uvedl, že se jen snaží dělat svou práci a zabezpečit rodinu.

  • Irák odebral agentuře Reuters na tři měsíce licenci

    Irák dnes pozastavil agentuře Reuters na tři měsíce činnost. Bagdád se tak rozhodl kvůli čtvrteční zprávě, v níž agentura uvedla, že irácké vládní údaje o koronaviru jsou podhodnocené. Irácká komise pro média a komunikaci dnes na své webové stránce uvedla, že agentura dostala také pokutu 25 milionů iráckých dinárů, tedy 535 000 korun.

    Reuters se ve své čtvrteční zprávě odvolal na několik zdrojů, podle nichž jsou vládní údaje v řádu stovek, avšak skutečný počet nakažených je v řádu tisíců. Irák dnes uvádí 820 nakažených a 54 mrtvých, ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že je nákaza potvrzena u 772 lidí. Počet úmrtí se od čtvrtka nezměnil. Zdroje citované ve čtvrtek agenturou Reuters uváděly, že případů koronaviru může být ve skutečnosti od 3000 do 9000. „Stojíme si za svou zprávou z 2. dubna, která byla podložena několika dobře obeznámenými lékařskými i politickými zdroji,“ uvedla agentura ve své dnešní zprávě.

  • Počet nakažených v Kalifornii překročil 10 000

    Americký stát Kalifornie oznámil, že čítá celkem 10 710 potvrzených případů nákazy koronavirem a 237 úmrtí. Informovala o tom CNN.

  • Poláci nesmějí do lesa

  • Francouzský lékař doporučil test léčby na Afričanech; omluvil se

    Šéf oddělení intenzivní péče pařížské Cochinovy nemocnice Jean-Paul Mira se dnes musel omluvit za to, že doporučil testovat možnou léčbu nemoci COVID-19 na Afričanech. Několik marockých právníků ho chce obvinit z rasismu, na sociálních sítích jeho výrok vyvolal mezi Afričany velkou nelibost.

    Mira prohlásil: „Mám-li provokovat, neměla by se tato studie provádět v Africe, kde nemají roušky, léčbu ani intenzivní péči? Nějak tak, jak se to dělalo při některých výzkumech AIDS. Na prostitutkách se testuje, protože se ví, že jsou (nákaze) vysoce vystaveny a že se nechrání.“ Mezi Afričany, kteří se ozvali, byla dnes i fotbalová hvězda z Pobřeží slonoviny Didier Drogba. „Afrika není žádná pokusná laboratoř. Rozhodně tato pobuřující, mylná a hluboce rasistická slova odsuzuji,“ sdělil na Twitteru.

  • MMF: Koronavirus má na ekonomiku horší dopad než finanční krize

    Koronavirus má na ekonomiku mnohem horší dopad, než měla globální finanční krize z let 2008 a 2009. Uvedla to dnes podle serveru televize CNBC šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

    Georgievová rovněž uvedla, že MMF spolupracuje se Světovou bankou a dalšími mezinárodními finančními institucemi na zmírnění ekonomických dopadů koronaviru, kterým se již po celém světě nakazil více než milion lidí. Vyzvala rovněž centrální banky ve vyspělých zemích, aby podpořily rozvíjející se země.

  • Bílý dům bude testovat všechny, kteří se setkají s Trumpem a Pencem

    Bílý dům v pátek potvrdil, že bude provádět rychlotesty u všech lidí, kteří se mají setkat nebo se setkali s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a viceprezidentem Mikem Pencem. Informovala o tom CNN. Bílý dům zatím měřil teploty lidem v prezidentově blízkosti. Teď hodlá zjišťovat i to, jestli se předtím nesetkali s někým nakaženým a nejsou asymptomatickými přenašeči.

  • Další muž do čela boje USA s koronavirem. Tentokrát je to Trumpův zeť

    Americký boj proti COVID-19 má novou tvář. Do jeho čela se dostal zeť a hlavní poradce amerického prezidenta Jared Kushner. Muž, který si vzal Trumpovu dceru Ivanku a se zdravotnictvím má pramalé zkušenosti.

  • WHO otevřela dveře širšímu používání roušek v boji s koronavirem

    Zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan se dnes vyslovil pro širší používání podomácku vyráběných roušek. Informovala o tom agentura Reuters. Podle koordinátora krizové pomoci není zahalování nosu a úst, které má chránit před kašlem nebo kýcháním, špatný nápad.

  • Ve Francii podlehlo nemoci COVID-19 již přes 6500 lidí

    Ve Francii podlehlo již 6507 lidí nemoci COVID-19. Ve francouzských nemocnicích zemřelo za posledních 24 hodin 588 pacientů s koronavirem, což je dosud největší jednodenní nárůst. K tomu úřady oznámily rovněž dalších 532 úmrtí v léčebnách dlouhodobě nemocných či domovech seniorů od začátku epidemie.

    Koronavirus se potvrdil již u 64 338 pacientů v nemocnicích, v pečovatelských zařízeních byla nákaza potvrzena či na ni panuje podezření u dalších téměř 18 000 lidí. S odvoláním na data ministerstva zdravotnictví o tom informovala agentura AFP, s tím, že údaje z domovů seniorů zatím nejsou kompletní.

  • Patriarcha objížděl Moskvu s ikonou a modlil se za konec epidemie

    Patriarcha ruské pravoslavné církve Kirill dnes objížděl ruskou metropoli s ikonou Panny Marie a modlil se za zastavení epidemie koronavirem a nemoci v Moskvě. Informovala o tom ruská média.

  • V Tunisu na zákaz vycházení dohlíží v ulicích robot

    Zákaz vycházení v tuniské metropoli Tunisu už několik dní pomáhá kontrolovat robot. Patří ministerstvu vnitra, je schopen měřit teplotu a je vybaven kamerou. Hlášením připomíná obyvatelům, aby dodržovali zákaz vycházení, který vláda vyhlásila 22. března. Ti, jež na ulici přistihne, se musejí prokázat dokladem totožnosti a odůvodnit svou přítomnost venku.

  • V Turecku se rozšíří zákaz vycházení, roušky budou povinné

    V Turecku se kvůli koronaviru rozšíří zákaz vycházení na lidi mladší 20 let a na veřejných místech budou mít občané nově povinnost nosit roušky. Oznámil to dnes podle agentury Reuters prezident Recep Tayyip Erdogan. Kromě toho nebudou smět od nadcházející půlnoci vjíždět vozidla do 31 měst včetně Istanbulu a Ankary a ani z nich vyjíždět. Výjimku bude mít pouze zásobování, uvedla agentura Reuters.

    V Turecku dosud platilo omezení volného pohybu pro lidi nad 65 let. V zemi, kde podle dnešní bilance počet nakažených nemocí COVID-19 překonal 20 000 a kde má koronavirus už 425 obětí, jsou už delší dobu zavřené školy, zakázaná veřejná shromáždění a v desítkách obcí a měst platí karanténa.

  • WHO: Předčasné uvolnění tvrdých opatření přitíží ekonomice

    Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus varoval na páteční tiskové konferenci před předčasným uvolňováním tvrdých opatření přijatých v boji koronavirem. Takové konání by mohlo ekonomickou krizi ještě zhoršit, protože by prodloužilo trvání pandemie.

  • Afrika hlásí zhruba 7000 nakažených

    Africký kontinent, na kterém žije 1,3 miliardy lidí, čítá k pátečnímu dni kolem 7000 případů a zhruba 300 mrtvých. Pandemie způsobuje komplikace v dopravě zboží a humanitární pomoci v Africe. Více než polovina z 54 afrických států uzavřela kvůli koronaviru své pozemní, vzdušné i námořní hranice.

  • EK dočasně zrušila některá dovozní cla na zdravotnické prostředky

    Evropská komise dnes rozhodla o dočasném odstranění některých dovozních cel a DPH na lékařské prostředky.

Reklama