Hlavní obsah

Další oběti protestů proti USA, v Pásmu Gazy byli zastřeleni dva Palestinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Při protestech v Izraeli zemřeli další Palestinci.Video: Soňa Barabášová¨

 

Reklama

Při protiamerické demonstraci v palestinském Pásmu Gazy dnes přišli o život dva Palestinci. Protesty se konaly i na Západním břehu Jordánu.

Článek

Počet obětí nepokojů v Pásmu Gazy se v pátek zvýšil o další dva mrtvé. Při nepokojích přišlo podle agentury AFP o život celkem deset lidí. Protesty se konají od začátku prosince, kdy americký prezident Donald Trump ohlásil, že Jeruzalém považuje za hlavní město Izraele.

Pondělní obětí je čtyřiadvacetiletý muž, kterého u města Džabalíja zasáhla izraelská střela do hrudníku. Později úřady potvrdily i druhou oběť, devětadvacetiletého Mohameda Nabila. Zraněno bylo nejméně 40 lidí. K protestům vyzvala radikální skupina Hamás.

Účastníci protestů na izraelské vojáky házeli většinou kamení. K dalším demonstracím došlo na Západním břehu Jordánu. Zde se s izraelskými vojáky střetlo asi 1700 Palestinců, informoval deník The Jerusalem Post.

Protesty se nevyhnuly ani Betlému, hlavní ulice lemovaná hotely se naplnila slzným plynem. Od Jeruzaléma ji dělí jenom deset kilometrů. Další protesty jsou hlášeny z Hebronu, Ramalláhu i Bajt Umaru. Trumpovo rozhodnutí vyvolalo napětí a odvedlo tak pozornost od Vánoc.

Tento týden měl původně do Jeruzaléma dorazit americký viceprezident Mike Pence, cestu ale odložil. Na betlémském náměstí Jesliček se pálily jeho fotografie.

Radikální hnutí Hamás, které od roku 2007 ovládá Pásmo Gazy, po Trumpově prohlášení vyhlásilo další intifádu, povstání proti Izraeli. Uznání Jeruzaléma kritizoval i vůdce palestinské autonomie Mahmúd Abbás, podle něhož se tak USA diskvalifikovaly jako prostředník mírového procesu na Blízkém východě.

Reklama

Doporučované