Hlavní obsah

USA vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Ta měla odsoudit uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele

OSN chtěla rezolucí odsoudit uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. USA ji vetovalyVideo: AP

 

Reklama

Čtrnáct z patnácti členů Rady bezpečnosti hlasovalo pro odsouzení uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. Jediné Spojené státy byly proti.

Článek

Spojené státy v pondělí vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která měla odsoudit uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. Pro návrh rezoluce, který předložil Egypt, hlasovalo všech ostatních 14 zemí Rady bezpečnosti. Text byl reakcí na nedávné prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, jenž uznáním Jeruzaléma za hlavní město Izraele vyvolal bouřlivé protesty zejména v muslimském světě.

„Mírový proces, který je poškozen jednoduchým prohlášením, že Jeruzalém je hlavním městem Izraele, není mírový proces. Je to pouze ospravedlnění pro nekonečnou slepou uličku.“

Rezoluce vyjadřovala „hlubokou lítost nad nedávným rozhodnutím týkajícím se statusu Jeruzaléma“, aniž podle agentury Reuters konkrétně zmiňovala Spojené státy či Trumpa. V návrhu se mimo jiné uvádělo, že jakékoli rozhodnutí či akce, které mají změnit „charakter, status či demografické složení Jeruzaléma, nemají legální účinek“. Text vyzýval ke zrušení takových kroků, jež odporují rezolucím Rady bezpečnosti.

Rezoluce rovněž apelovala na všechny země OSN, aby se zdržely přesouvání svých diplomatických zastoupení do Jeruzaléma. Takový záměr ale zatím vyjádřil právě jen americký prezident Trump.

Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu, jelikož ho obě strany chtějí za své hlavní město. Trump proto svým prohlášením z 6. prosince vystupňoval napětí v oblasti a popudil muslimský svět. Za ohrožení bezpečnosti v regionu ho kritizovala i řada západních zemí a Evropská unie. Hamás kvůli tomu vyhlásil další intifádu čili povstání proti Izraeli.

Pondělní americké veto přivítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který tak učinil ve videovzkazu zveřejněném na svém Twitteru. „Rozptýlili jste temnotu, jeden porazí mnohé, pravda porazí lež. Děkuji, prezidente Trumpe. Děkuji, Nikki Haleyová,“ poděkoval Netanjahu i americké velvyslankyni při OSN.

Reklama

Doporučované