Hlavní obsah

Uznat Jeruzalém byl promyšlený tah. Rabín Sidon hodnotí Trumpovo rozhodnutí, které pobouřilo muslimy

Sidon: Přímý antisemitismus v Česku necítím. Nesnášenlivost momentálně míří proti uprchlíkům.

 

Reklama

Arabský svět je zaujatý válkou se sebou samým. Proto bylo od prezidenta USA dobré načasování, že uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele právě teď, říká vrchní zemský rabín.

Článek

„Obama na mě na začátku udělal obrovský dojem. Byl to ale typ levicového intelektuála, který si předsevzal, že se světem se dá mluvit po dobrém. To dnes nejde,“ vysvětluje vrchní zemský rabín Karol Sidon, proč je podle něj dobré Trumpovo rozhodnutí přesunout velvyslanectví USA z Tel Avivu.

Šéf Bílého domu prohlášením o Jeruzalémě vystupňoval napětí v oblasti a popudil muslimský svět. Kritizovala ho i řada zemí EU.

Rabín Sidon, který byl nedávno vyznamenaný za protikomunistický odboj, zhodnotil i českou politickou scénu a posilování vlivu KSČM. „Ideologie komunismu je stále živá. V určitých vrstvách tu jsou lidé, kteří mají problém s kapitalismem. Z těch samých vrstev přichází i antisemitismus,“ upozornil.

Měla by podle Sidona Česká republika přesunout svou ambasádu do Jeruzaléma? Cítí se tady Židé bezpečně? A izoluje se jeho komunita od většinové společnosti? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované