Hlavní obsah

„Není to další Floyd.“ Policie zastřelila černocha, pak zveřejnila video

Policie v Minneapolisu zveřejnila videozáznam z kamery na těle jednoho z policistů zasahujících při středečním incidentu.Video: Minneapolis Police Department

 

Reklama

aktualizováno •

Policie v Minneapolisu ve středu zastřelila muže podezřelého ze spáchání závažného zločinu. Obětí policejní akce se stal černoch, podobně jako v květnu, kdy přišel při policejním zásahu o život ve stejném státě George Floyd.

Článek

Policie v Minneapolisu zveřejnila videozáznam z kamery na těle jednoho z policistů zasahujících při středečním incidentu, při kterém byl zastřelen třiadvacetiletý podezřelý. Uvedla to stanice BBC na svém webu s připomínkou, že šlo o první smrt z rukou policistů v tomto americkém městě od května, kdy v Minneapolisu přišel při policejním zásahu o život černoch George Floyd. I nyní se obětí policejní akce stal muž tmavé pleti.

Po smrti Floyda, kterému při zatýkání policista skoro devět minut klečel na krku, zažilo město Minneapolis měsíce nepokojů provázených násilím. Protesty proti policejní brutalitě se rozšířily po celé zemi i do zahraničí.

Třiadvacetiletý Dolal Idd byl podezřelý ze spáchání závažného zločinu. Podle policie, jakož i podle prvních svědectví, Idd vystřelil první a policisté odpověděli palbou a muže zastřelili. Záběry z policejní kamery podle BBC ukazují, jak policisté zablokovali bílé auto na benzínové stanici na jihu města nedaleko od místa, kde zemřel Floyd. Je slyšet, jak policisté na podezřelého křičí, aby zastavil vůz a dal ruce vzhůru, než zazní výstřely, a to i z policejních zbraní.

Žena, která byla v Iddově autě, vyvázla bez zranění, stejně jako zasahující policisté, uvedla policie.

Policejní náčelník Medaria Arradondo uvedl, že na místě byla nalezena zbraň. „Když jsem sledoval video, které všichni viděli, zdá se - a určitě ve zpomalené verzi - že osoba uvnitř vozu vystřelila dříve než policisté,“ řekl.

„Vím, že když se odehraje podobná situace, může to traumatizovat lidi, kteří už nějaké trauma prožívají,“ uvedl policejní šéf podle CNN. „Ale chtěl bych říct, že musíme v našem městě udržet mír. Musíme také udržet bezpečí… V našem městě nemůžeme způsobit další destrukci nebo kriminální aktivitu.“ Podle Arradonda pokračuje policie ve vyšetřování události a v zajišťování důkazů.

Na místě činu se následující den sešli lidé, přišel i Iddův otec Bayle Gelle. Shromáždění vyvolalo obavy, že protesty znovu vzplanou.

„Jenom seděl v autě a zastřelili ho bez důvodu,“ řekl Gelle televizi CBS. „Proč jsme tady? Kvůli barvě. Byl to černoch. Chceme vědět, proč mého synka zabili,“ dodal.

Policejní šéf uvedl pro CNN, že se s otcem zastřeleného muže následně setkal a ukázal členům rodiny a představitelům tamní komunity video před tím, než bylo zveřejněno.

Starosta Jacob Frey slíbil prošetřit fakta a zajistit spravedlnost. „Víme, že o život přišel člověk a že důvěra mezi barevnými komunitami a pořádkovými silami je křehká,“ uvedl v prohlášení. „Obnovení důvěry závisí na naprosté transparentnosti,“ dodal. Ve facebookovém příspěvku rovněž uvedl, že jakmile budou známy další informace, hodlá je sdílet s veřejností.

„Otec a matka truchlí. Celá komunita truchlí… Rozumím jejich bolesti a frustraci. Je skutečná a namístě, ale nemůžeme kvůli ní ztratit hodnoty, které v Minneapolis uznáváme. Je to náš společný závazek vůči transparentnosti, odpovědnosti a spravedlnosti,“ uzavřel starosta města.

Floydova smrt vedla k volání po policejní reformě či dokonce zrušení městské policie, ale tyto snahy ustaly, dodala BBC.

Reklama

Doporučované