Hlavní obsah

Další prohra Trumpa: Výstavba sporného ropovodu pozastavena federálním soudem

Federální soud zastavil výstavbu ropovodu, kterou povolil Trump.Video: Zuzana Lachnitová, Eva Krchová, Youtube.com

 

Reklama

Soud v americkém státě Montana pozastavil výstavbu kontroverzního ropovodu Keystone XL.

Článek

Soud v americkém státě Montana pozastavil výstavbu sporného ropovodu Keystone XL. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že vláda Spojených států ještě neprovedla úplnou analýzu dopadů projektu na životní prostředí. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters.

Ropovod za osm miliard dolarů (183 miliard korun) má být dlouhý 1900 kilometrů a přepravovat ropu z kanadské provincie Alberta do amerického státu Nebraska. Podle listu Great Falls Tribune přichází rozhodnutí soudu v době, kdy se kanadská společnost TransCanada připravuje k výstavbě prvních částí ropovodu v severní Montaně.

Soudní rozhodnutí je příznivou zprávou pro ochránce životního prostředí, Indiány i farmáře, kteří proti výstavbě ropovodu bojují už více než deset let. Soudce Brian Morris ve svém verdiktu uvedl, že vláda musí před pokračováním projektu vydat důkladnější analýzu jeho dopadů na životní prostředí.

Verdikt souvisí s žalobou, kterou loni podalo na americkou vládu několik ekologických sdružení. Americký prezident Donald Trump začátkem loňského roku rozhodl exekutivním příkazem o pokračování výstavby ropovodu. Projekt v roce 2015 kvůli ekologickým obavám zrušil jeho předchůdce Barack Obama.

Podle Trumpa by měl projekt vést ke snížení cen pohonných hmot, tvorbě nových pracovních míst a snížení závislosti USA na zahraniční ropě. „Trumpova administrativa se tento špinavý projekt pokusila vnutit americkému lidu. Nemohou však ignorovat hrozby, které by představoval pro čistotu našich vod a naše ovzduší,“ uvedla organizace Sierra Club, která se na žalobě podílela.

Reklama

Související témata:

Doporučované