Hlavní obsah

Další uchazeč o Bílý dům v hledáčku senátní komise. Kandidátka zelených jela s Flynnem do Ruska

Steinová společně s Michaelem Flynnem před dvěma lety navštívila MoskvuVideo: AP

 

Reklama

Šéfka amerických zelených Jill Steinová spolupracuje se Senátem při mapování údajného ruského vlivu na loňské volby amerického prezidenta. Oznámila to v úterý agentura AP.

Článek

Senátní výbor pro tajné služby stále vyšetřuje možný vliv Ruska na loňské volby amerického prezidenta. Nyní vyzval tehdejší prezidentskou kandidátku amerických zelených Jill Steinovou, aby mu předložila veškeré dokumenty týkající se její cesty do Ruska v roce 2015.

Spolu s pozdějším bezpečnostním poradcem prezidenta Donalda Trumpa Michaelem Flynnem Steinová před dvěma lety navštívila Moskvu. Zúčastnila se konference pořádané ruskou státní televizí Russia Today (RT). Na akci byl i ruský prezident Vladimir Putin.

Flynn později přiznal, že od RT za účast dostal 33 tisíc dolarů (asi 800 tisíc korun v tehdejším kurzu). Americké tajné služby televizi označují za propagandistický nástroj Kremlu. Flynnovi, tehdejšímu zaměstnanci armádní rozvědky DIA, platila ruská televize i luxusní hotely a výdaje, které měl během cesty do Moskvy. A to nejen on sám, ale i jeho dospělý syn.

Jestli stejných výhod využívala i Steinová, není ze zprávy AP zřejmé. Šéfka zelených v prohlášení tvrdí, že finanční kompenzaci cestovních nákladů její volební štáb nedostal. Senátnímu výboru prý předává veškerou příslušnou dokumentaci, která se moskevského zájezdu týká.

V loňských volbách, kde Donald Trump porazil protikandidátku Hillary Clintonovou, pro Steinovou hlasovalo kolem jednoho procenta voličů.

Před senátním výborem pro tajné služby vypovídal i syn amerického prezidenta Donald Trump mladší. Výbor se zajímá o možné napojení členů z kampaně prezidenta Donalda Trumpa na Rusko.

Reklama

Související témata:

Doporučované