Hlavní obsah

Další útok USA? Nálet proti irácké milici nepřežilo několik lidí

Foto: Reuters, Reuters

Ilustrační foto.

Reklama

Podle světových zpravodajských agentur si letecký úder cílený na bojovníky irácké milice podporované Íránem vyžádal několik mrtvých. Reuters s odvoláním na zdroj v irácké armádě hovoří o 6 mrtvých a 3 vážně zraněných. Podle informací AP zahynulo 5 členů milice. Incident následně potvrdila i skupina, která byla jeho terčem.

Článek

Zprávy přišly jen den poté, co americký raketový útok v iráckém hlavním městě zabil klíčového íránského generála Kásima Solejmáního. Některá média původně naznačovala, že i za novým úderem stojí Spojené státy.

Od události se ale následně distancovala mezinárodní koalice vedená USA, která bojuje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). „Fakt: Koalice v posledních dnech nepodnikla letecké údery poblíž základny Tádží (severně od Bagdádu),“ uvedl na Twitteru mluvčí koalice.

Nejnovější útok zřejmě kolem 01:00 místního času zasáhl konvoj s příslušníky takzvaných Lidových mobilizačních sil (PMF). Ty jsou součástí irácké armády a sdružují milice, z nichž mnohé podléhají íránskému vlivu.

PMF: útok nezabil nikoho z velitelů

Podle zdroje Reuters zůstala po incidentu u vojenské základny Tádží dvě zničená vozidla a šest ohořelých mrtvol. Totožnost zabitých nebyla ihned zřejmá, řekl AP nejmenovaný irácký představitel.

PMF v prohlášení potvrdily, že se jejich konvoj stal terčem náletu, a odmítly, že by při tom přišel o život některý z předních představitelů organizace. Podle prvotních informací měl útok zasáhnout konvoj zdravotníků Lidových mobilizačních sil. Irácká armáda ale později popřela, že by se stal cílem útoku u vojenské základny Tádží severně od Bagdádu zdravotnický konvoj.

USA: Konflikt s Íránem chceme řešit diplomaticky

Jakákoli odveta Teheránu za zabití íránského generála Kásima Solejmáního by byla „velmi špatné rozhodnutí“. Podle agentury Reuters to v pátek řekl médiím bezpečnostní poradce Bílého domu Robert O'Brien. Americký prezident Donald Trump je podle něj ochoten spory s íránskou vládou řešit diplomatickou cestou.

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo se poté nechal slyšet, že operace namířená proti Solejmánímu „zachránila také životy v Evropě“. O'Brien dále uvedl, že Solejmání před svou smrtí cestoval po Blízkém východu a plánoval útoky proti americkým diplomatům a vojákům v regionu. Do Bagdádu, kde se elitní íránský generál stal v noci na pátek terčem amerického raketového útoku, prý přicestoval ve čtvrtek ze syrské metropole Damašku.

Nejvyšší íránští představitelé v reakcích hrozili odvetou a vývoj nepřivítaly ani vlády v Evropě, které vyzývaly ke snížení napětí mezi Spojenými státy a Íránem. Podle Paříže eskalace způsobila, že se v pátek lidé probudili „do nebezpečnějšího světa“.

„Britové, Francouzi, Němci, ti všichni musí pochopit, že to, co jsme udělali, co Američané udělali, zachránilo také životy v Evropě,“ reagoval v noci ministr zahraničí Pompeo ve vysílání televize Fox News.

Evropa by podle USA měla být víc nápomocnější

Šéf americké diplomacie prý poslední dva dny komunikoval o plánech Washingtonu s partnery na Blízkém východě, z nichž někteří byli „skvělí“. „A pak mluvíme s našimi partnery v jiných oblastech, kteří už tak dobří nebyli. Upřímně, Evropané nebyli tak nápomocní, jak bych si přál, že by mohli být,“ řekl Pompeo. Také prohlásil, že Solejmání musel být zastaven, protože jinak bezprostředně hrozil útok, který „mohl zabít stovky nebo tisíce Američanů“.

Podle Trumpova poradce O'Briena může íránská vláda stále „usednout se Spojenými státy“ k vyjednávacímu stolu. Americký prezident je prý připraven zahájit rozhovory bez předem daných podmínek, citovala z vyjádření O'Briena televize CNN.

Reklama

Doporučované