Hlavní obsah

Daň z nemovitosti se městům zvyšovat nechce. Jsou ale výjimky, třeba Praha

Zvedne se daň z nemovitosti? Většina oslovených měst to nezvažuje.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam zjišťoval, jestli se města rozhodla zareagovat na vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové. Ta v červnu radila starostům, že pokud potřebují peníze navíc, mají zvýšit daň z nemovitosti.

Článek

Jestli vám chybí peníze, zvedněte daň z nemovitých věcí. Tak by šla parafrázovat rada, kterou dala v červnu na setkání s představiteli samospráv ministryně financí Alena Schillerová.

Seznam zjišťoval, jak na tato slova zareagovala jednotlivá okresní města. Oslovil všechny radnice, které daň nechávají na minimálních hodnotách.

Právě daň z nemovitých věcí je totiž jedinou, kterou mají ve své moci měnit. Peníze, které vyberou, zůstávají městské kase, a stejně tak je i na rozhodnutí vedení města, jak vysoká daň bude.

Umožňuje jim to takzvaný lokální koeficient, kterému města mohou přiřadit hodnotu mezi jedničkou až pětkou. A právě tímto číslem se násobí vypočtená daň podle dalších parametrů, jako jsou například metry čtverečné.

Většina měst je proti

Z odpovědí, které Seznam získal, vyplývá, že představitelé měst jsou většinou proti zvyšování daně. V řadě případů jde o slib, který dali svým voličům. Příkladem jsou třeba Klatovy.

„Zdanění nebudeme zvyšovat, dokud já budu starostou. Raději opravíme o silnici méně, než abychom navyšovali koeficient,“ řekl Seznamu starosta Mělníku Ctirad Mikeš.

Další starostové upozorňovali, že daň je velmi citlivým tématem. „Nepřemýšleli jsme o tom a já osobně bych nebyla pro. Musíte zvážit, za jakou cenu ty peníze dostanete,“ reagovala například Eva Vanžurová, starostka Písku.

A například v Jeseníku berou daň dokonce jako možnost, jak přilákat lidi do regionu. „Naopak od 1. ledna 2018 jsme snížili tuto daň u fyzických osob o 50 procent a u právnických osob o 25 procent. Když nás ve snaze udržet obyvatele na Jesenicku nepodporuje stát, musíme si pomoci sami,“ uvedla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Ze 42 okresních měst, které drží koeficient na nejnižší úrovni, tedy na jedničce, jen šest měst zvažuje, že by daň od příštího roku zvýšila. Kromě Prahy jde o Rakovník, Jablonec nad Nisou, Jičín, Ústí nad Orlicí a Jihlavu.

Se slovy ministryně to nemá nic společného

Praha přišla s variantou, jak vyřešit fakt, že o dani rozhodují zastupitelé magistrátu, ale peníze putují jednotlivým pražským částem.

Plán je zvýšit místní koeficient, který platí pro celou Prahu, na dvojnásobek. Tím na dvojnásobek vzroste daň pro komerční nemovitosti. Naopak se ale může snížit další koeficient – velikostní – a to na polovinu. Pokud se jednotliví starostové městských částí nerozhodnou jinak – mají tak možnost navrhnout zvýšení daně, ale i její snížení.

„To vyjádření paní ministryně přišlo v momentě, kdy bylo připomínkové řízení připravené, takže se to potkalo,“ říká náměstek primátora Pavel Vyhnánek.

Reklama

Doporučované