Hlavní obsah

Zafungují dárky pro očkované? Co ukazují data, popisuje sociolog Prokop

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Epidemie je společenský jev, říká autor knihy Slepé skvrny. Kdyby podle něj vláda víc naslouchala sociologům, mohli jsme pandemii zvládnout líp.

Reklama

Článek

Hostem 124. dílu podcastu Jedno procento je Daniel Prokop, sociolog a autor bestselleru Slepé skvrny, který mluví a píše o tom, co nechceme vidět, ale o čem bychom přesto měli přemýšlet, a to samozřejmě i v pandemii.

Povídali jsme si přesně v momentě, kdy má Česko po dlouhých měsících přísných protipandemických opatření nakročeno do lepších, rozvolněných časů. Samozřejmě jsem se zeptal na to, v jaké jsme jako společnost náladě.

Prokop sleduje náš Čechy prostřednictvím výzkumu, který kontinuálně a každé dva týdny vzorkuje naše nálady a chování během pandemie. Co si myslíme? Kolik z nás je v pohodě, a kdo naopak na sobě pozoruje symptomy depresí a úzkostí? Ubývá těchto lidí, anebo naopak přibývá?

Mluvili jsme také o tom, proč pandemie loni na podzim a letos na jaře nejtvrději zasáhla právě bývalé socialistické země ze střední a východní Evropy. A o tom, co máme společného a jak se dalo hospitalizovaným a mrtvým zabránit.

Co se během pandemie ukázalo o Češích? Jsme horší, anebo lepší, než jsme si mysleli před rokem 2020? A kdyby si Daniel Prokop měl vybrat evropskou zemi, kde by pandemii znovu prožil, která by to byla?

A co očkování? Doženeme to, co jsme ztratili v počátku, a udělá vláda aspoň částečný reparát za nezvládnuté testování a celkově špatné řízení pandemie? Kolik lidí očkování odmítá a jak nejlíp přesvědčit ty, kteří váhají? Budou líp fungovat dárky pro naočkované, anebo omezení pro nenaočkované?

Celou epizodu podcastu Jedno procento Miloše Čermáka si pusťte v přehrávači nahoře. Příjemný poslech!

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za 10 let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované