Hlavní obsah

Vím, že medicína si s covidem poradí, říká kardiolog Veselka

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Podle lékaře Josefa Veselky je „popíračů covidu“ ve skutečnosti velmi málo, jsou jen víc slyšet.

Reklama

Článek

Hostem 114. dílu Jednoho procenta je přednosta Kardiologické kliniky ve FN Motol. Josef Veselka je český kardiolog světového formátu, který stále věří tomu, že žije a pracuje na správném místě ve správný čas.

Kromě toho, že je lékař a vědec, je Josef Veselka autorem knihy povídek a novinových sloupků i komentářů. Právě dokončil epický román o dvou lékařích, kardiologovi a kardiochirurgovi, a jejich životních osudech, propletených do příběhu Česka, který by měl vyjít na podzim. A je také můj dobrý kamarád, který v podcastu Jedno procento není žádným nováčkem. Naposled jsme spolu mluvili před necelým rokem, během prvního lockdownu, o tom, co je covid a co pro nás může znamenat.

Teď už to víme, lépe řečeno jsme zjistili, že nákaza koronavirem se stala celosvětovou pandemií a možná největším problémem, který naše civilizace řeší od konce druhé světové války. Konec je na dohled, vědcům se podařilo to, čemu před rokem nikdo nevěřil. Máme k dispozici hned několik účinných a bezpečných vakcín, a v řadě zemí je už naočkována významná část lidí. To je ta dobrá zpráva.

Špatná zpráva je, že Česko světlo na konci tunelu stále nevidí. Anebo vidí, ale i tak máme pocit, že je k němu příliš daleko. Situace je v Česku nejhorší od začátku pandemie, nemocnice, zdravotnictví i lidé v něm jsou na hranici svých možností. Možná už za ní.

A právě o tom jsme s Josefem Veselkou mluvili. Jak se to mohlo stát a proč Česko tak špatně zvládlo návrat covidu po loňském létě? Platí to, co jsme si oba ještě před rokem mysleli, totiž že Česká republika je dobrým místem k životu pro nás a naše děti? Je to selhání elit, nebo náš všech? A jak to dopadne?

Celou epizodu si pusťte v přehrávači v úvodu článku. Příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za 10 let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované