Hlavní obsah

Dánsko a Polsko využily koronavirus k boji s daňovými ráji

Foto: pixabay.com

K nejhlasitějším zemím EU, které brojí proti daňovým rájům, patří Polsko.

Reklama

Dánská a polská vláda se rozhodly využít příležitosti a zkomplikovat život firmám, jež odvádějí peníze do daňových rájů. Polsko dokonce odmítá pomoci společnostem, které odvádějí daně mimo území státu – nejen v daňových rájích.

Článek

Dánsko a Polsko se vydaly na křížovou výpravu proti daňovým rájům. K dosažení svých cílů využívají i současnou koronavirovou krizi.

Vláda severského státu, která již na pomoc zasaženým společnostem vyčlenila miliardy dánských korun, oznámila o víkendu navýšení pomoci o dalších sto miliard. Celková suma tak stoupla na 400 miliard dánských korun (přibližně 1,5 bilionu českých). Kdo ale chce na pomoc dosáhnout, musí splnit jasně dané podmínky.

Dánské peníze Dánům

Jedním z hlavních předpokladů pro získání finanční pomoci je zákaz odvádění daní v tzv. daňových rájích. „Společnosti, které žádají kompenzace poté, co se rozšířilo schéma pomoci, musí platit daně podle mezinárodních dohod a národních pravidel,“ stojí v prohlášení dánské vlády.

Jak agentuře Reuters řekl dánský poslanec Rune Lund, nová omezení se vztahují na země, které se objevují na unijním seznamu nekooperativních daňových jurisdikcí. „Když utrácíme miliardy z peněz daňových poplatníků na záchranu podniků a pracovních míst, musí jít za tímto účelem a nesmí být poslány do daňového ráje na druhé straně světa,“ argumentuje Lund. Seznam podle něj navíc není dostatečný.

Firmy, které žádají o dánskou státní podporu, také nyní musí slíbit, že nebudou v letech 2020 a 2021 vyplácet dividendy ani zpětně nakupovat akcie.

Seznam nekooperativních daňových jurisdikcí

Neboli černá listina daňových rájů.

Evropská unie tento seznam poprvé sestavila v roce 2017, aby pomohla svým členským státům s bojem proti odvádění daní do daňových rájů. Zároveň neobsahuje členské státy EU.

Po poslední revizi 27. února 2020 seznam obsahuje 12 zemí: Americká Samoa, Americké Panenské ostrovy, Kajmanské ostrovy, Fidži, Guam, Omán, Palau, Panama, Samoa, Seychely, Trinidad a Tobago, Vanuatu.

Přísné Polsko

Polsko přistoupilo k podobným, ale přísnějším opatřením už 8. dubna. Předseda vlády Mateusz Morawiecki uvedl, že velké společnosti, které chtějí státní pomoc, nesmí platit daně nikde jinde než na polském území. „Skončeme s daňovými ráji, které jsou prokletím moderní ekonomie,“ řekl premiér na tiskové konferenci. Ve svém projevu také přímo zaútočil na čínské společnosti.

Polsko se dlouhodobě řadí mezi největší evropské bojovníky proti daňovým rájům, a proto také bylo úplně první zemí, která s podobnými opatřeními přišla. Pokud jde o nové záchranné programy, polská vláda věří, že mohou pomoci udržet dva až pět milionů pracovních pozic.

Reklama

Doporučované