Hlavní obsah

Silnice teď a před dvěma lety. Jak Češi dodržují opatření?

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie z prvního dne uzavření okresů.

Reklama

Druhý týden je v Česku omezen pohyb mezi okresy – a z dat silničářů vyplývá, že lidé opatření dodržují. Pokles provozu je oproti konci února jasně patrný. Ještě větší propad uvidíme, porovnáme-li data se stejným obdobím roku 2019.

Článek

Hranice okresu trvalého pobytu mohou obyvatelé Česka od začátku března překročit jen například kvůli cestám do zaměstnání nebo za lékařem. Pro výjimky je potřeba kontrolujícím policejním hlídkám doložit čestné prohlášení či formulář prokazující účel cesty.

Z dat Ředitelství silnic a dálnic České republiky vyplývá, že na tuzemských komunikacích skutečně došlo k poklesu provozu. Rozdíl mezi posledním únorovým a prvním březnovým pondělkem je vidět na všech sledovaných tazích.

Největší pokles byl zaznamenán v odpolední špičce mezi 15. a 17. hodinou, kdy dosahoval na všech úsecích bezmála devíti procent. Například na D1 v Praze na Chodově to kolem 17. hodiny znamenalo o 500 aut méně, na D5 v úseku Rudná–Loděnice ubylo v tu dobu 345 vozidel.

Ještě lépe je však rozdíl vidět, pokud porovnáme data z prvního březnového víkendu letošního roku, kdy již opatření platila, a srovnatelného období v roce 2019. Neboli v době, kdy se svět řítil po zaběhnutých kolejích a o tom, co lidstvo čeká za pár měsíců, ještě nikdo neměl ani tušení. Zvlášť dobře jsou vidět „dovolenkové“ časy v sobotu a neděli, kdy lidé na chaty a výlety odjíždějí, nebo se z nich naopak vrací. Mezi sobotou a nedělí si přepnete šipkou ve spodní části grafu.

Například na dálnici D1 v úseku Praha–Chodov činil ve špičce tento rozdíl přes 50 procent. Zmizel i obvyklý hustý provoz okolo poledne.

Ještě větší rozdíl byl na dálnici pozorovatelný v úseku Kývalka–Brno, západ. V neděli v odpoledních hodinách propad přesahoval 70 procent.

Hlavní tah mezi Prahou a Brnem nebyl jediný, kde se opatření projevila. Na D5 mezi Ejpovicemi a Starým Plzencem se propad po oba dny pohyboval ve špičce okolo 60 %, došlo také k vyhlazení nedělních nárazových nárůstů.

Na stejném tahu mezi Rudnou a Loděnicemi se pokles ve špičce pohyboval dokonce okolo 70 procent.

Největší rozdíly ze sledovaných úseků však silničáři evidovali na D5 mezi Plzní-západ a Nýřanami. Zde pokles přes den dosahoval minimálně 65 % a někdy se pohyboval dokonce i okolo 80 %.

Že lidé lockdown dodržují, potvrzují i data Google Mobility Report. Průměrný čas strávený na pracovišti se oproti normálu snížil o 34 %, rozdíl je větší, než byl v lednu a únoru. Doma zůstávají zejména Pražané (-47 %), za nimi jsou ve statistikách Středočeši (-37 %) a Jihomoravané (-36 %).

Lidé tak tráví více času doma, což byl jeden z cílů vládních opatření.

Od začátku roku je také nejnižší množství lidí využívajících veřejnou dopravu. Důvodem může být jak využívání práce z domova, tak již zmíněné uzavírky okresů.

Reklama

Doporučované