Hlavní obsah

Data: Rakousko očkuje rychleji napříč kategoriemi, zaostáváme i v testování

V očkování proti koronaviru se Česko za Rakouskem propadá ve všech věkových kategoriích. Seznam Zprávy získaly data za obě země a připravily velké srovnání.

Reklama

Článek

Podle oficiálních dat obou ministerstev sestavily Seznam Zprávy porovnání, jak se vyvíjejí podíly očkovaných v populaci podle věkových skupin. A Rakousko ve všech vítězí. Celkově mají sousedé proočkovnáno 53,3 % populace, zatímco Česko se 46,8 % zatím neatakovalo ani hranici padesát procent.

Zpřístupnění vakcín prioritním skupinám nejohroženějších obyvatel probíhalo v obou zemích přibližně ve stejných obdobích. Nyní jsou vakcíny přístupné i nejmladším lidem a právě zde jsou v obou zemích nejviditelnější rozdíly.

Ve skupině do 25 let je nyní očkováno dvakrát více Rakušanů (16,8 %) než Čechů (8,8 %). Velký rozdíl je i ve věku 25–34 let. V Rakousku se nechala naočkovat již téměř polovina této skupiny, v Česku jen třetina.

Jak se situace vyvíjela v čase a zároveň podle věku, je možné zobrazit v grafu níže. V nabídce stačí jednoduše vybrat věkovou skupinu a zobrazí se porovnání obou zemí od začátku letošního roku, kdy se zahajovala vakcinace.

Všechny věkové kategorie jsou sjednoceny, aby bylo možné je porovnávat mezi sebou, a u všech je proveden relativní přepočet na populaci v dané zemi.

Krajové rozdíly

Při dlouhodobém sledování, jak probíhá vakcinace v Česku, se ukazují velké krajové rozdíly mezi Čechami a Moravou.

Obdobné odlišnosti ukazuje i Rakousko: země jako Burgenland, případně východní polovina Dolních Rakous, jsou viditelně ochotnější nechat se očkovat než Korutany nebo východní Tyrolsko.

Z detailní analýzy dat ÚZIS na úrovni jednotlivých obcí pak vyplývá, že viditelně menší podíly očkovaných osob než zbytek republiky vykazují také příhraniční oblasti a části obcí na hranicích krajů.

Z posledních známých dat z poloviny července vyplývalo, že méně než poloviční proočkovanost mají Čechy v desetině měst a obcí, zatímco Morava a Slezsko rovnou v pětině z nich.

Z měst kolem 15 tisíc obyvatel to byly pouze Varnsdorf a Bílina na severu a severozápadě Čech. V městech mezi pěti a 15 tisíci obyvateli pak měly ani ne poloviční proočkovanost jihočeské Kaplice, dále Aš, Šluknov, Přelouč, Kojetín na Přerovsku a Jablunkov a Fulnek v Moravskoslezském kraji. Žádná další větší města takto nízké podíly očkovaných osob neměla.

Česká vláda, popřípadě ministerstvo zdravotnictví a ÚZIS, však podrobná data uvolňují jen výběrově a není možné sledovat stejný vývoj na úrovni obcí, jako to umožňuje Rakousko.

Rakousko testuje 4× víc než Česko

Jak ukazují data evidovaná v oxfordském projektu Our World in Data, Rakousko v současné době testuje čtyřikrát více než Česká republika. Podíl zjištěných osob s pozitivním testem je v obou zemích přibližně stejný, rozdíl je právě v míře testování. Česko v testování viditelně polevilo od konce května, naproti tomu Rakousko ve stejné době testování zintenzivnilo.

Mapa, v níž sledujeme nově nakažené osoby v Česku a sousedních zemích, zachycuje, že se ve druhé polovině července situace v Rakousku viditelně zhoršila.

Rakousko otevřelo bary a noční podniky

Dlouho očekávanou změnou, která vstoupila v platnost začátkem července, je znovuotevření noční gastronomie. Bary a noční podniky byly mimo provoz více než rok a znovu dostávají prostor po zrušení omezení otevírací doby.

Zatímco doposud byla konzumace povolena pouze u stolu, nyní je možné pít i na baru. Vrací se také jednodušší ochrana nosu a úst (chirurgické či bavlněné roušky), které mohou být nošeny jako alternativa respirátorů FFP2.

Pro vstup na exponovaná místa je třeba splnit jedno z pravidel 3G: geimpft, getestet, genesen (očkovaný, testovaný, uzdravený).

Přísnější pravidla plánovala zavést Vídeň. Starosta Ludwig vyjádřil obavy především z tzv. varianty delta: „Vídeň přijme tato opatření, dokud nebude populace plně imunizována,“ oznámil veřejnosti.

Město se hodlá opřít o fungující systém PCR testování a při absenci testů ve škole budou muset děti od šesti let absolvovat buď kloktací PCR (tzv. Gurgeltest) nebo antigenní test v testovacích centrech či v lékárně. Nově nebudou ve Vídni uznávány testy provedené doma, či na místě (v restauraci).

Reklama

Doporučované