Hlavní obsah

Data: V Česku koronavirus ustupuje, jiné země ale zasáhly další vlny

Foto: ČTK

Indie v posledních dnech hlásí největší denní přírůstky potvrzených nakažených.

Reklama

V Česku pandemie postupně ustupuje, mezi nejvíce zasažené země v současné době patří Indie, Brazílie, Turecko nebo Uruguay. Jak se koronavirus šíří v těchto zemích?

Článek

Počet nově potvrzených nakažených v Česku od začátku března klesá, nemocnice se pomalu vracejí k běžnému provozu a snížil se i denní počet úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19. V porovnání s ostatními zeměmi má však Česká republika v přepočtu na jeden milion obyvatel stále vysoký denní přírůstek prokázaných nakažených.

Momentálně je ovšem nejvíce zasaženým kontinentem Jižní Amerika. Podle údajů serveru GISAID, který sleduje šíření variant onemocnění, se na kontinentu šíří nakažlivější brazilská varianta označovaná jako P.1. Zatímco v Česku nyní ukazuje klouzavý sedmidenní průměr mírně přes 233 nakažených na milion obyvatel, například v Uruguayi tato hodnota přesahuje 835.

Jihoamerické země evidují i vyšší počet zemřelých v souvislosti s onemocněním covid-19. Uruguay je i zemí, kde denně umírá v přepočtu na obyvatele nejvíce lidí, vysoká čísla má i Brazílie, Peru, Kolumbie nebo Argentina.

V Brazílii navíc umírá vysoký počet novorozenců. Podle mezinárodní neziskové organizace zaměřené na zdraví Vital Strategies jich zemřelo od začátku pandemie 1302. Důvodem je jejich nedostatečné testování a také nedostupnost kvalitní zdravotní péče pro děti z chudých rodin. Brazilská vláda dokonce doporučuje, aby v současné době ženy těhotenství odložily.

Nárůst počtu nakažených zaznamenává i Peru, kde navíc umírá v průměru 10,3 osoby na milion obyvatel. Odlehčit nemocnicím, které nemají dostatečné kapacity, se snaží Lékaři bez hranic.

„Děje se totiž to, že mnoho pacientů s mírným průběhem přichází do této nemocnice, čímž ji přetěžují. Naší doplňkovou aktivitou je proto práce s komunitou, díky které se nám daří odhalit nemoc v rané fázi a nabídnout pacientům odpovídající péči. Zamezíme tak tomu, že skončí v nemocnici s těžkým průběhem,“ vysvětluje Jean-Baptiste Marion, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Peru.

Turecko čeká přísný lockdown

Výrazný nárůst počtu nakažených a zemřelých hlásí i Turecko. Prezident Recep Tayyip Erdogan proto nařídil dosud nejpřísnější lockdown, který bude platit od čtvrtka 29. dubna až do 17. května. Lidé budou moci chodit pouze do práce, na nezbytné nákupy nebo za akutní lékařskou péčí.

„V době, kdy Evropa vstupuje do fáze otevírání, musíme rychle snížit počet případů na méně než 5 tisíc, abychom nezůstali pozadu. Jinak budeme nevyhnutelně čelit vysokým nákladům v každé oblasti – od cestovního ruchu po obchod a vzdělávání,“ řekl turecký prezident k nadcházejícímu lockdownu.

V Indii je vysoký nápor pacientů, docházejí kapacity lůžek

Nejvyšší denní přírůstky hlásí Indie, počet nově prokázaných nakažených už šestý den překročil 300 tisíc. Reálná čísla jsou ovšem vyšší, jak uvádí BBC, protože řada lidí buď na testy nechodí, nebo k nim nemá přístup. V porovnání s ostatními zeměmi v přepočtu na jeden milion obyvatel nevypadá tento přírůstek významně, situace v zemi je ale kritická.

Nejvíce dopadá na zdravotní systém, který nemá dostatečné kapacity. Nemocnice musí některé z pacientů odmítat, protože jim docházejí jak zásoby kyslíku, tak nemocniční lůžka. Řada zemí se tak rozhodla zaslat Indii pomoc zejména v podobě zdravotnických potřeb.

V Indii se také objevila nová varianta koronaviru. Světová zdravotnická organizace (WHO) ji zatím nezařadila mezi zvlášť znepokojivé, kam patří již britská, jihoafrická a brazilská varianta. Podle WHO navíc není jasné, do jaké míry může indická varianta za rychlý nárůst počtu případů v zemi. Existuje prý mnoho faktorů, které k tomu mohly přispět. V poslední době se například v zemi konaly slavnosti a akce s mnoha účastníky.

Očkování postupuje zatím pomalu

Ve všech zmíněných zemích navíc postupuje pomalu očkování. Největší proočkovanost má Uruguay, kde má v současné době ukončené očkování více než 13 procent populace. Pro srovnání: V Česku je plně naočkovaných 8,8 procenta obyvatel, v Turecku více než devět procent, v Brazílii přibližně pět procent, Indie má méně než dvě procenta.

Turecko očkuje vakcínami od společností Pfizer/BioNTech a také od čínského výrobce Sinovac. Brazílie, Indie a Uruguay se zapojily do programu COVAX pod záštitou Světové zdravotnické organizace, jehož cílem je „spravedlivě rozdělit vakcíny“. Program zatím pokrývají dodávky vakcín od společností Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Indického sérového institutu, který také vyrábí vakcínu od AstraZeneca pod názvem Covishield.

Dodávky z tohoto programu zpozdila právě zhoršená epidemická situace v Indii.

Reklama

Doporučované