Hlavní obsah

Dědeček vydal knížku veršů pro děti spojených s desítkami měst

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Spisovatel, písničkář a básník Jiří Dědeček napsal knížku veršů pro děti, kterou nazval podle jedné z říkánek Pravil párek okurce. Verše zařadil do pěti desítek českých měst a vesnic a vtipnými obrázky je doplnila Aneta Žabková.

Článek

Knížka vychází těchto dnech v rodinném nakladatelství Jiřího Dědečka a Terezy Brdečkové Limonádový Joe.

Knížka Pravil párek okurce je pokračováním série říkanek pro děti i dospělé Šli červotoči do houslí, Uleželé želé a Huňatá čuňata z dílny tvůrčí dvojice Jiřího Dědečka a oceňované animátorky a ilustrátorky Anety Žabkové. Sbírka říkanek přináší čtenářům dávku laskavého absurdního humoru ve slovech i obrazech. Odkazuje na komické situace, které prožívají lidé, zvířata, věci či samotná města v různých místech po České republice s malou odbočkou do Itálie.

V Nymburce se tak setkávají již zmínění párek s okurkou, v Havlíčkově Brodě zase posílá dívka chlapce k vodě, v Dřevci se zase střetávají dva pěvci a děti z Humpolce byly zase třeba ve školce.

"Chtěl jsem napsat básničky o městech, mám rád zadání. Tak jsem si to takhle zadal a pak jsem skloňoval a rýmoval jména měst a městeček: ́Nové Strašecí - tam jsou nad věcí, v Náměšti - po dešti. V Dubí, narostly mi zuby, žádné zuby, ale kly, doktoři mě vypekli a tak dále…, ́ popsal genezi vzniku svých neobvyklých rýmovaček Jiří Dědeček.

Ten má v nedávné době za sebou i úspěšnou spolupráci s Petrem Niklem na třech dětských knížkách a z poloviny 90. let je znám jako autor dětských veršů pro časopis Mateřídouška. Jeho cílem tehdy bylo napsat co nejvíc žertíčků a poskládat z nich knížku pro své dnes již dospělé dcery, nechával se tehdy inspirovat i jejich žvatláním.

„Pro děti jsem začal psát až po čtyřicítce, předtím jsem neměl odstup. V hlavě se mi navíc začala hromadit spousta představ, žertů a rýmů a jiných hovadin, které byly pro dospělé nepoužitelné,“ uvedl Dědeček.

Knížka Pravil párek okurce je dostupná na www.limonadovyjoe.com nebo v distribuční síti Kosmas www.kosmas.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované