Hlavní obsah

Dekkadancers uvedou vystoupení inspirované Kafkovou Proměnou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Taneční skupina Dekkadancers uvede obnovenou premiéru svého pojetí Kafkovy Proměny. Představení se odehraje na scéně Jatka78 v Holešovicích. Taneční vystoupení doprovodí audio nahrávky z povídky, které namluvil herec Jiří Lábus.

Článek

Choreografii vytvořili Ondřej Vinklát a Štěpán Pechar. Držitel tří cen Thálie za tanec Vinklát současně ztvární titulní roli úředníka Řehoře Samsy.

Oproti verzi z roku 2018, kterou skupina uvedla v Divadle J. K. Tyla v Plzni, diváci uvidí nové obsazení, choreografii přizpůsobenou větší scéně, nové kostýmy a scénu či delší stopáž.

„Literární svět Franze Kafky, jednoho z našich největších spisovatelů, je nejen mrazivou osobní výpovědí autora, potýkajícího se se svými démony, ale také absurdní paralelou k jakékoliv době. Vždyť svět, ve kterém žijeme, jakoby broukovi ze zadnice vypadl… A kdo tvrdí, že ne, nechť se změní v hovnivála,“ uvedl k více než sto let staré Kafkově povídce Vinklát.

Děsivá metamorfóza nešťastného Řehoře přes noc rozvrátí vztahy v rodině i jejím okolí. Postižený hrdina se snaží ostatním přiblížit natolik úporně, že je ve své snaze směšný a dojemný zároveň, a čtenář je veden k absurdně věcnému zjištění, že klid nastane jen odstraněním jedince, který nezapadá do představ o normálnosti. Všude se vznáší otázka: co když je bez něj všem opravdu lépe?

Kafkova povídka z roku 1915 si vysloužila nespočet různých výkladů. Pro Dekkadancers představovalo největší výzvu přenést autorův suchý, věcný styl do choreografie a stylizace scény a hudby. Režisérem inscenace je Štěpán Benyovszký, který se souborem spolupracoval jako režisér a dramaturg na inscenacích Poslední večeři nebo A.I.

Reklama

Doporučované