Hlavní obsah

Data prvních studií ukazují, jak riziková je varianta delta

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jarní vlna, kdy byly mnohé nemocnice v Česku na hraně kolapsu. Snímek z kolínské nemocnice.

Reklama

Variantě delta trvalo jen něco přes dva měsíce, než dobyla Česko. Těžkých případů covidu-19 zatím výrazně nepřibývá. Odborníci ale varují před unáhlenými závěry o mírnější povaze viru, které ve veřejném prostoru zaznívají.

Článek

Z analýz diskriminačních PCR testů za poslední dva týdny vyplývá, že v Česku varianta delta dominuje ze 70 až 80 procent. O prvních případech se přitom začalo mluvit až ve druhé půlce dubna.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pozitivně testovaných na koronavirus v posledních týdnech opět mírně přibývá, situace v nemocnicích je ale zatím klidná a v porovnání s jarní bilancí téměř nesrovnatelná. Na lůžkách je asi 40 lidí, pět z nich v těžkém stavu.

Znamená to, že delta způsobuje lehčí formu onemocnění? Přestože některé osobnosti takové závěry uvádí, dostupná data ukazují, že je věc komplikovanější. A realitě odpovídá jiné vysvětlení.

Více než dvojnásobné riziko

Komplexnější data než ta, která jsou doposud dostupná v Česku, má o deltě například Spojené království. Tam varianta začala dominovat už před několika týdny. Lepší náhled na deltu přinesla například skotská studie publikovaná v časopise Lancet.

Vědci zkoumali přibližně 19 500 případů a 377 hospitalizací v rámci více než pětimilionové země, 7723 případů a 134 hospitalizací bylo spojeno právě s deltou. Vědci konstatovali, že riziko hospitalizace bylo přibližně dvakrát větší u pacientů s deltou než u těch, kteří byli nakaženi alfou.

Podobné závěry následně zveřejnil i anglický Úřad veřejného zdraví (PHE). Sekvenování téměř 39 tisíc pozitivních vzorků ukázalo, že se s variantou delta pojí zhruba 2,61krát vyšší riziko hospitalizace do 14 dnů od data nabrání vzorku. Roste také riziko potřeby akutní péče, a to 1,67krát. Analýza brala v potaz faktory, jako je věk, pohlaví, etnicita, bydliště či proočkovanost.

Zjištění anglických a skotských výzkumníků nedávno podpořili i odborníci ze singapurského Národního centra pro infekční nemoci. Podle jejich závěrů jsou pacienti nakažení deltou více ohroženi rizikem zápalu plic a častěji potřebují podporu dýchání než ti s alfou.

Další riziko vyplývá i ze samotného faktu, že se varianta delta dokáže šířit o 60 procent rychleji než alfa a nakazit tak za kratší čas více lidí, kteří jsou těžším průběhem potenciálně ohroženi.

Ochranný štít protilátek

Odborníci si však zároveň všímají, že delta navzdory všem svým vlastnostem nezpůsobuje zdaleka takové škody, které by páchala na začátku pandemie. Svůj podíl na tom má proočkovannost rizikových skupin. Ostatně v Anglii tvoří drtivou většinu hospitalizovaných neočkovaní lidé, obvykle okolo 50 let.

Podobně je tomu i v Česku, a to přesto, že delta protilátkám částečně uniká. „Pravděpodobnost nákazy po očkování jednoznačně klesá a zejména se snižuje možnost těžkého průběhu. Po aplikaci druhé dávky bylo u 3 868 252 očkovaných dosud zachyceno jen 4 030 nákaz. To znamená, z téměř čtyř milionů očkovaných pouze přes 4000 lidí se nakazilo. V odstupu 14 dní po aplikaci druhé dávky byla nákaza prokázána pouze u 0,06 % očkovaných. Lehký průběh onemocnění byl pouze u zhruba u 0,01 % očkovaných a těžký průběh ještě u menšího počtu,“ přiblížil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Data o účincích očkování jsou tedy optimistická. Potenciálně zranitelných ale stále zbývá velké množství. Věkové skupiny nad 65 let jsou v Česku proočkovány ze 70 až 80 procent.

„Je to asi 600 tisíc osob, které stále jsou ohroženy těžším průběhem a úmrtím. Opájet se tím, že nám zatím nenarůstají případy v nemocnicích, to je sice hezké. Ale ony od určité doby narůstat začnou, a vezměme to tak, že narůstající počty tady máme zhruba 14 dnů. U těch mladších věkových kategorií určitě hospitalizace nebudou tak vysoké. Ale ta situace se může rychle vyvinout,“ míní epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Podle biochemika a prorektora Univerzity Karlovy Jana Konvalinky jsou závěry o mírnější povaze delty, které se ve veřejném prostoru občas vyskytují, dány i zkreslením situace.

„Co to u nás zkresluje, že zatím se delta šíří mezi mladými lidmi, ale to je úplně stejná chyba, jakou někteří kolegové udělali loni v létě, kdy také hlásili, že virus slábne, protože máme nižší počty hospitalizací a úmrtí. Jenže to bylo právě tím, že se šířil v nočních klubech a na plovárnách, kde infikoval mladé lidi, které vlastně neohrožoval,“ dodává.

Reklama

Doporučované